Hidroelectrica riscă să intre din nou în insolvenţă, dacă va aplica un ordin al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), care obligă producătorul hidro să cumpere energie din piaţa liberă, pentru a o vinde mai ieftin către populaţie, potrivit lui Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei.
Proiectul de ordin al ANRE obligă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să acopere întregul consum de electricitate al populaţiei, în ianuarie 2020, și 80% din acesta din februarie.
Cele două companii vor fi nevoite să cumpere energie din piaţa concurenţială, pentru a o livra mai ieftin pe piaţa reglementată. O situație similară a dus la intrarea în insolvenţă a companiei în trecut.
„ Sunt extrem de îngrijorat dacă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica va trebui să suporte tot consumul reglementat de la 1 ianuarie. Vrem să ajungem în situaţia în care Hidroelectrica va reintra în insolvenţă prin supracontractare prin reglementare?!„, a declarat Bogdan Badea, citat de Agerpres, la conferința „Focus Energetic”, organizată vineri.
Tocmai așa numita supracontractare a fost motivul din cauza căruia compania a intrat în insolvenţă, pentru că a cumpărat energie din piață ca să onoreze contractele „băieților deștepți”.
Acum, pentru a asigura consumul populaţiei la preţuri mici (112 lei/MWh), Hidroelectrica va trebui să cumpere energie din piaţă de până la trei ori mai scump (300 lei/MWh), potrivit directorului companiei, citat de e-nergia.
„Hidroelectrica va fi pusă să cumpere din piaţă şi să dea la preţ subvenţionat. Vă spun că nu vom face acest lucru şi vom ataca acest ordin cu toate mijloacele”, inclusiv prin contestarea măsurii ANRE la Comisia Europeană, a mai spus Bogdan Badea (foto).
Directorul Hidroelectrica a mai acuzat și faptul că, în același timp, a fost majorat cu 23% tariful Apelor Române pentru utilizarea apei cu 23%. „Pentru Hidroelectrica, cheltuielile cu apa vor creşte de la 334 milioane la 410 milioane. Deci, pe de o parte, suntem reglementaţi să vindem la preţ mic, iar, pe de altă parte, ne sunt majorate costurile”.
OUG 114, nefastă și pentru populație
„Ne aflăm într-un moment critic. Noi suntem în România ordonanţei 114, suntem în noiembrie şi îmi amintesc, nu cu bucurie, că atunci când a fost emisă celebra ordonanţă şi ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atenţia asupra unor elemente: preţul la populaţie nu va scădea. Nu a scăzut.
„Mai mult, pe statistici veţi observa o migraţie din regim reglementat în regim concurenţial a unui TWh, ceea ce înseamnă că piaţa concurenţială a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali”, a mai spus Bogdan Badea, citat de Agerpres.
Iar pe piaţa concurenţială prețurile au crescut.
„Hidroelectrica a atras atenţia: când se va reveni la piaţa reglementată, preţul pe pieţele concurenţiale va creşte. Având toate aceste date – preţul la consumator nu a scăzut, pe piaţa concurenţială a crescut – nimeni nu-şi pune problema ‘ce ne-am propus şi unde am ajuns, cum mergem mai departe?’ Îmi este foarte greu să explic acţionarilor de ce Hidroelectrica a fost obligată să suporte o pierdere de 189 de milioane de lei până în acest moment, diferenţa dintre preţul din piaţa concurenţială şi cel reglementat şi de ce subvenţionăm alte companii”, a continuat oficialul Hidroelectrica.
Calendarul de dereglementare prevăzut de ANRE pentru următoarele 18 luni nu ar face decât să continue efectele nefaste ale OUG 114.
„Din nou se spune că, dacă s-ar reveni brusc la piaţa liberă, de la 1 ianuarie ar creşte preţul. Mă întreb dacă falsa problemă a creşterii preţurilor nu a fost aruncată ca să justifice alte lucruri. De ce a fost nevoie să ne întoarcem cu zeci de ani în urmă?”, s-a întrebat retoric Bogdan Badea.