Victor Ponta a retras propunerea ambasadorului Mihnea Motoc pentru postul de ministru de externe. Noua propunere, acceptată şi de preşedintele Traian Băsescu, este secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu (foto).
Surse diplomatice au declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că retragerea propunerii lui Mihnea Motoc s-a făcut din cauza incompatibilităţii funcţiei pe care ar fi urmat să o ocupe acesta, ministru de externe, cu cea a soţiei sale, judecător la CEDO.
Propunerea premierului Ponta a fost acceptată de preşedintele Traian Băsescu, care a semnat decretul de numire a lui Bogdan Aurescu în funcţia de şef al diplomaţiei. El va depune jurământul luni seara, la ora 19.00.
A doua oară cu noroc
Absolvent al Facutăţii de Drept, Bogdan Aurescu este cunoscut publicului larg mai ales pentru victoria în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, în urma căruia România a câştigat 9700 de kilometri pătraţi din platoul continental al Mării Negre în disputa cu Ucraina. Actualul secretar de stat a fost atunci Agentul României la CIJ, adică avocatul care a pledat cauza ţării noastre în faţa judecătorilor.
„Când mi-am asumat calitatea de Agent în procesul cu Ucraina, am făcut-o fiind foarte conştient că dacă vom câştiga, va fi succesul tuturor, al Romaniei, iar dacă vom pierde va fi eşecul meu personal”, a spus acesta într-o audiere în Parlament, în 2009, când a mai fost propus ca ministru de Externe.
În octombrie 2009, a fost numit ministrul de Externe în echipa care ar fi urmat să fe condusă de Lucian Croitoru, dar care a căzut în legislativ, din cauza conflictului între preşedinte şi opoziţie. A fost printre puţinii care au primit avizul pozitiv în urma audierii din comisiile de politică externă ale Parlamentului.
Bogdan Aurescu lucrează de 18 ani în Ministerul de Externe, iar în prezent coordona afacerile strategice, relaţia cu SUA, cu NATO.
„Nu am afilieri politice – singura mea afiliere este faţă de politica externă a României. Cred cu tărie că politica externă nu trebuie să fie influenţată de turbulenţele politicii interne”, este viziunea lui Bogdan Aurescu despre politica externă, exprimată cu aceeaşi ocazie.
Al patrulea ministru la externe în ultimele trei săptămâni
Bogdan Aurescu este al patrulea ministru de Externe, şi al treilea care ar prelua efectiv funcţia, în ultimele trei săptămâni. El va prelua conducerea diplomaţiei române după demisiile consecuvite a doi miniştri: Titus Corlăţean, care şi-a deşpus mandatul în 10 noiembrie, în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, când diaspora a avut dificultăţi în a-şi exprima votul din cauza numărului redus sau a proastei amplasări a secţiilor de vot.
Conducerea MAE a fost preluată ulterior de Teodor Meleşcanu. MIsiunea sa a fost aproape imposibilă de la început, în condiţiile în care stuaţia privind secţiile de vot rămânea neschimbată. Premierul Ponta a avertizat că, dacă va rămâne un singur român care nu va putea vota în diaspora, conducerea MAE va trebui să plece.
Au rămas sute, dacă nu mii de români numai în Europa, iar asta a dus, după numai 8 zile, cel mai scurt mandat, la demisia de săptămâna trecută a lui Teodor Meleşcanu.
Premierul l-a propus atunci pe Mihnea Motoc, ambasadorul României pe lângă UE, în funcţia de şef al diplomaţiei. O propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu: retragerea de la post, o formalitate care oricum ar fi fost îndeplinită, şi demisia din corpul diplomatic, o solicitare mai bizară, rămasă fără explicaţii.
Fără nicio explicaţie oficială, luni, la întoarcerea din concediul luat după alegeri, prim ministrul Victor Ponta a retras propunerea lui Mihnea Motoc şi a înaintat-o preşeditnelui pe cea a lui Bogdan Aurescu. Propunere acceptată de şeful statului.