26 mai, 2020

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marți, într-o conferință comună susținută împreună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că România dorește o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin și dorește revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria.

Bogdan Aurescu a făcut marți apel la ”reținere și discernământ în declarații”, apel care ar trebui să rezoneze și la București.

Klaus Iohannis a acuzat PSD că luptă ”să dea Ardealul ungurilor”, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că Budapesta preferă ”să nu ridice batista” aruncată de șeful statului român.


Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a atins totuși subiectul prin afirmația: „Nu vrem să participăm la discuții de politica internă, ne dorim să nu se repete aceste discuții”.

Mesajul vine în continuarea reacției inițiale pe subiect, Budapesta punând din start afirmațiile președintelui Iohannis în ”logica electorală” din România.

”În pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, MAE s-a abținut să reacționeze, a urmărit să evite deteriorarea și să ducă la detensionarea acestor momente. tensionate. Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă dintre România și Ungaria ca state evcine, parteneri strategice, state membre UE, state aliate NATO.

O logica de parteneriat e aceea de a evita cu orice preț, mai ales, în momente critice, escaladarea. România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor și a confruntării și propunem crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive, civilizate, pragmatice, europene.


Este nevoie să readucem în relația de încredere climatul de încredere și respect reciproc. Ne dorim o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin”, a anunțat marți Bogdan Aurescu.

În legătură cu semnificațiile Tratatului de la Trianon, Peter Szijjarto a anunțat: ”Am discutat despre problemele istorice și ne-am înțeles că evenimentele istorice pot fi tratate în mod diferit de cele două țări. Pentru Ungaria, Trianonul înseamnă o mare supărate. Două treimi din teritoriu a pierdut Ungaria și trecem cu mare supărare peste acest moment, dar nu trebuie să influențeze relațiile bilaterale”.

Ministrul român de Externe a fost invitat de omologul său să facă o vizită în Ungaria, părțile urmând să negocieze un acord privind programul de sprijin economic al minorității maghiare din Transilvania pe care Budapesta dorește să îl continuie și în viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: