Premierul Emil Boc a speră ca Italia să ridice restricţiile de pe piaţa muncii faţă de lucrătorii români, iar omologul săi italian i-a mulţumit pentru oferta de a primi în România o parte din refugiaţii nord-africani ajunşi în insula italiană Lampedusa – sunt două dintre ideile desprinse de la summitul interguvernamental româno-italian care a avut loc luni la Bucureşti.
”Ştiţi că, din păcate, în acest moment, suferim consecinţele a ceea ce s-a întâmplat pe coastele africane. Sunt zeci de mii de emigranţi care, practic, au fugit de această situaţie gravă şi care s-au retras către Italia. Nu ne sperie acest lucru, pentru că suntem o ţară care are 70 de milioane de locuitori şi îi primim cu foarte multă demnitate şi cu generozitate. Ne amintim, de asemenea, că Italia este una din ţările de unde au plecat foarte mulţi emigranţi. Şi un număr de 60 de milioane de italieni se află încă în lume, deja se vorbeşte de o altă Italia în afara graniţelor Italiei. Am amintit acest lucru pentru că doresc să vă mulţumesc pentru oferta pe care ne-aţi făcut-o dumneavoastră privind posibilitatea de a găzdui o parte din aceşti emigranţi în ţara dumneavoastră”, i-a spus Berlusconi lui Boc, a începutul reuniunii.
România s-a oferit să preia în jur de 250 de refugiaţi nord-africani, din cei circa 20.000 adăpostiţi în Italia, în urma revoluţiilor din Africa de Nord.
El a amintit şi despre problemele cu românii care săvârşeau infracţiuni în Italia, intensificate acum 2 ani, dar liderul de la Roma a susţinut că impasul a fost depăşit.
” Am depăşit toate acele probleme care au fost create cu doi ani în urmă în ceea ce priveşte cetăţenii români care sunt acolo prezenţi şi lucrează. Astăzi vorbim despre 1.200.000 – 1.300.000 de cetăţeni români care lucrează în Italia. Sunt foarte apreciate ca persoane de încredere şi ca persoane care muncesc serios şi, practic, acea situaţie care a apărut acum doi ani este deja de domeniul trecutului”, a menţionat preşedintele Consiliului de miniştri de la Roma.
În schimb, la declaraţia de la finalul summitului, premierul român, Emil Boc, a menţionat că doreşte ca lucrătorii români să nu fie discriminaţi pe piaţa muncii italiene, faţă de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene.
”Sperăm ca în perioada următoare să fie eliminate ultimele restricţii care vizează cetăţenii români care lucrează în Italia, astfel încât cetăţenii români să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Acum există cam pentru 60% din domenii piaţa liberalizată, urmează ca pentru restul de 40% să se realizeze o liberalizare a pieţei forţei de muncă în perioada următoare”, a afirmat Boc.
De asemenea, Boc a menţionat că firmele italiene ar putea dezvolta în România proiecte în parteneriat public-privat în domenii ca energia, mediul, transporturile, turismul sau dezvoltarea regională.
La rândul lui, premierul italian, al cărui partid – Popolo della Liberta – aparţine, ca şi PDL, de Partidul Popular European, a lăudat măsurile de austeritate luate de Executivul de la Bucureşti.
”Am apreciat această măsură de reducere a personalului bugetar, de reducere cu 25% a salariilor în instituţiile publice, de a mări vârsta de pensionare, de a spori TVA de la 19% la 24% şi de a reduce alocările pentru instituţiile locale. Sunt măsuri absolut nepopulare, dar ele au fost necesare şi din cauza cererilor provenite din partea UE şi a FMI”, a afirmat Silvio Berlusconi.
Potrivit unor date oficiale, circa 1,2 milioane de români lucrează în Italia, iar încă 800.000 muncesc la cele 16.000 de companii italiene prezente în România. Schimburile comerciale între cele două ţări au depăşit 10 miliarde de euro, a menţionat Berlusconi.