2 mai, 2013

Banca Bațională a României a decis joi menținerea dobânzii de politică monetară la 5,25%, în timp ce, la nivelul zonei euro, Banca Centrală Europeană a scăzut indicatorul de la 0,75% la 0,5%.

”Pentru adecvarea în continuare a politicii monetare în vederea ancorării eficace a aşteptărilor privind inflaţia, Consiliul de administrație al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, a precizat BNR, într-un comunicat de presă.

Totodată, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale.


Măsura a fost justifcată de de BNR, ”în vederea temperării volatilităţii dobânzilor pe pieţele monetară şi bancară”.

Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25 la sută pe an de la 9,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la sută pe an faţă de 1,25 la sută.

”Aceste decizii sunt menite să întărească în continuare transmisia semnalului ratei dobânzii de politică monetară, tendinţă ce se va reflecta pozitiv pe piaţa creditului în monedă naţională, prin reducerea treptată a costurilor finanţărilor noi”, susține Banca Națională.

Deciziile în zona euro

Tot joi, la Bratislava, Banca Centrală Europeană a decis coborârea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentrale, până la nivelul minim record de 0,5%, în încercarea de a stimula economia zonei euro, ameninţată de o nouă recesiune.


De asemenea, BCE a decis reducerea ratei dobânzii la facilitatea de creditare marginală de la 1,5% la 1%, începând cu data de 8 mai 2013.

Totodată, rata dobânzii la facilitatea de depozit rămâne nemodificată la nivelul de 0%.

”Aceste decizii sunt în concordanță cu presiune prețurilor scăzute pe termen mediu. Așteptările inflaționiste în zona euro sunt în continuare ferm ancorate la niveluri compatibile cu obiectivul de a menține rate ale inflației inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu”, a declarat președintele BCE, Mario Draghi.

”În conformitate cu această imagine, dinamica monetară și de creditare rămâne modestă. În același timp, sentimentul economic slab s-a extins in primavara acestui an. Reducerea ratelor dobânzii ar trebui să contribuie la sprijinirea perspectivelor pentru o recuperare mai târziu, în cursul acestui an. În acest context general, poziția noastră de politică monetară va rămâne adaptată atât timp cât este necesar. În perioada următoare, vom monitoriza foarte atent toate informațiile primite cu privire la evoluțiile economice și monetare pentru a evalua orice impact asupra perspectivelor privind stabilitatea prețurilor”, a mai comentat Mario Draghi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: