5 mai, 2011

Preţul energiei termice va creşte, probabil, din toamnă, odată cu eliminarea subvenţiilor, fapt care va avea efecte asupra infaţiei, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR a prognozat o inflaţie de 5,1% pentru sfârşitul anului 2011, care însă nu cuprinde majorarea preţului energiei termice.

”Prognoza de 5,1 la sută pentru sfârşitul anului nu cuprinde majorarea care inţelegem că se va întâmpla, probabil în toamnă, la energia termică”, a spus guvernatorul, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.


El a explicat că eliminarea subvenţiilor la energia termică va avea un impact asupra indicelui de consum, motiv pentru care BNR a menţinut ”acest factor la categoria riscuri”.

Mugur Isărescu a pus creşterea inflaţiei din ultima vreme pe seama scumpirii alimentelor, pe fondul creşterii importurilor din cauza faptului că cererea de produse nu este acoperită de producţia internă.

”Producţia internă nu acoperă consumul, aşa că apar presiuni inflaţioniste Pe cifre, aproape toată creşterea inflaţie din aceste prime patru luni s-a datorat segmentului mărfurilor alimentare din cauze externe şi interne. Dacă aveam o producţie mai bună, cu o situaţie bună a costurilor şi evoluţia internaţională nu ar fost atât de defavotabilă s-ar fi putut evita această situaţie”, a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul a făcut o comparaţie cu situaţia Bulgariei, arătând că şi în ţara vecină a crescut preţul alimentelor, însă cu efecte mai reduse asupra inflaţiei, întrucât mâncarea are o pundere mai redusă asupra cheltuelilor zilnice ale populaţiei decât în cazul României.


”Creşterile cele mai mari ale preţurilor alimentare s-au semnalat în Bulgaria. Totuşi, în România, ponderea alimentelor, fără băuturi, în coşul de consum este de 33,1%, faţă de 17 % la bulgari”, a susţinut Isărescu.

Acesta a avertizat, însă, că dialogul public asupra cauzelor creşterii inflaţiei este ”periculos pentru că se caută motive acolo unde nu este problema de fond”.

Totodată, BNR consideră că eliminarea subvenţiilor la energie termică va avea un impact asupra indicelui de consum, fapt care intră la categoria riscurilor privind evoluţia inflaţiei.

”Creşterea preţului la combustibili, credem noi că deteriorează anticipările inflaţioniste”, a completat Mugur Isărescu.

Totodată, şeful BNR a susţinut că inflaţia va intra în intervalul ţintit în primul trimestru al anului 2012, dar va creşte în prima parte a anului 2013.

”Se va intra în intervalul ţintit în primul trimestru din 2012 şi vom rămâne acolo, cu o anumită creştere, şi în prima parte a anului 2013”, a spus Isărescu, în prezentarea raportului trimestrial al BNR, asupra inflaţiei.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în luna februarie, menţinerea ţintei de inflaţie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus 1 punct procentual, şi adoptarea unei ţinte staţionare de 2,5%, plus/minus un punct, începând cu anul 2013.

Acesta s-a arătat şi împotriva unei creşteri excesive a cursului: ”Nu credem că o apreciere excesivă a cursului este favorabilă. Nu încurajăm o volatilitate ridicată a cursului de schimb”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: