21 mai, 2017

Economiile din Europa Centrală și de Est funcționează aproape de potențialul lor, iar autoritățile sunt în stare de alertă din cauza efectelor revenirii inflației, iar analiștii de la capital Economics Ltd avertizează că ritmul de creștere din regiune riscă să se reducă, scrie Bloomberg.

Conform principiului „Goldilocks” (ceva trebuie să se încadreze în anumite limite, în opoziție cu atingerea extremelor), perioada de creștere solidă însoțită de inflație scăzută, de care s-a bucurat regiunea în ultimii ani, ajunge acum la sfârșit, explică Liam Carson, analist la capital Economics în Londra. Acesta afirmă: „Se pare că 2017 ar putea fi anul de vârf al creșterii economice în Polonia, Ungaria și România”.

Limitările legate de capacitate devin o piedică în Europa de Est, cu un PIB combinat de aproape 1.000 de miliarde de dolari, scrie Agerpres, citând Bloomberg.


Lipsa forței de muncă va afecta creșterea economică, iar orice noi măsuri de stimulare vor înrăutăți doar riscurile inflaționiste, într-o perioadă în care redresarea de pe piața materiilor prime majorează deja prețurile.

Luna aceasta, Comisia Europeană a estimat pentru anul viitor o încetinire a creșterii în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovenia, și o ușoară accelerare în Cehia.

Guvernele din Europa de Est depind de măsurile de politică monetară și fiscală pentru a stimula creșterea economică, care anul trecut a fost afectată de nivelul mai scăzut de fonduri europene absorbite. Măsurile — de la majorarea alocațiilor pentru copii în Polonia, la multiplele reduceri de TVA din România — au stimulat cheltuielile de consum și au ajutat la reducerea decalajului față de statele mai bogate din Europa Occidentală.

Dar riscul apariției dezechilibrelor forțează băncile centrale să renunțe la înăsprirea politicilor monetare. Fondul Monetar Internațional a cerut autorităților să se pregătească pentru reducerea măsurilor de stimulare.


Toate economiile din Europa de Est — cu excepția Estoniei — operează la sau peste capacitate completă, conform estimărilor FMI, fiind expuse la creșterea inflației.

„Ratele de creștere ar trebui să fie susținute anul acesta deoarece ele sunt sprijinite de majorarea absorbției de fonduri europene. Dar ne punem întrebări privind viitoarele evoluții, ținând cot că intrările de fonduri în regiune ar putea fi afectate de efectele Brexitului”, avertizează Simon Quijano-Evans, analist la Legal & General Investments Management Ltd. în Londra.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pe noi deocamdata nu ne afecteaza Brexitul ci doar puterea noastra de a genera proiecte si de a absorbi toti banii europeni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pe noi deocamdata nu ne afecteaza Brexitul ci doar puterea noastra de a genera proiecte si de a absorbi toti banii europeni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: