15 mai, 2014

Pe pieţele emergente europene, obligaţiunile emise de România şi Ungaria sunt principalele beneficiare ale retragerilor de fonduri din Rusia, scrie Bloomberg.

Acestea au generat randamente de 5%, în România, şi de 4,7% – Ungaria, după anexarea Crimeei.

Redresarea economiei europene ajută economiile din fostele state comuniste să-şi reducă deficitele şi să atragă investitori pentru obligaţiuni, în timp ce Rusia este afectată de cea mai mare ieşire de capital de după conflictul din 2008 cu Ucraina.


România, a doua cea mai sărcaă ţară din Europa, şi Ungaria au înregistrat anul trecut cele mai bune situaţii ale contului curent, fapt ce le poziţionează mai bine în faţa turbulenţelor de piaţa globală, mai scrie Bloomberg.

„Pe măsură ce fundamentele României şi Ungariei se îmbunătăţesc, obligaţiunile lor atrag investitorii care caută alternative <<mai sigure>> la Rusia”, a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist pentru pieţe emergente la Societe Generale. „Ele nu ar scăpa neatinse dacă ar escalada criza din Ucraina, dar acesta nu este principala scenariul anticipat”, a mai explicat Roxana Hulea.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara săptămâna trecută că aprecierea monedei naţionale este mai degrabă o mişcare determinată de mutări de capitaluri pe pieţele emergente (ieşirile temporare de capital din Rusia şi Ucraina) decât de evoluţia economiei.

“Vor fi capitaluri rătăcite, ieşiri de capital din Rusia, să nu credeţi că vrea BNR să aprecieze cursul, sau cel puţin eu. Nu sunt convins că avem fundamente atât de solide şi exporturile produc atât de bine. Cursul e determinat de piaţă, nu de ce vrea guvernatorul. El se apreciază chiar acum şi dincolo se trage cu mitraliera”, a explicat Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia, citat de MEDIAFAX.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: