La începutului acestei veri, sub soarele arzător al Adriaticii, activitatea a fost paralizată în Podgorica, capitala Muntenegrului. Mașinile și autobuzele au rămas blocate în timp ce semafoarele s-au stins, internetul a căzut și alarmele de securitate au început să răsune ca urmare a opririi alimentării cu energie electrică. „După o oră fără electricitate, am fost în pragul unui atac de panică pentru că devenise insuportabil”, a declarat Drago Martinovic, un polițist pensionar în vârstă de 61 de ani. „Mă tem că ar putea dura mai mult dacă se va întâmpla din nou”, scrie Bloomberg.
Vestea proastă pentru Martinovic și pentru alte sute de milioane de oameni din întreaga lume este că riscul penelor de curent este în creștere. Verile mai calde înseamnă creșteri ale cererii pentru instalațiile de aer condiționat, iar temperaturile ridicate determină încovoierea firelor de înaltă tensiune care riscă să provoace incendii forestiere.
Modernizarea infrastructurii de transport nu a ținut pasul cu cererea crescută, chiar dacă eforturile de reducere a utilizării combustibililor fosili au crescut importanța distribuției de energie electrică.
Spectrul penelor de curent s-a întins pe tot globul
Declanșată de o creștere a consumului și de instabilitatea rețelelor de distribuție, pana de curent din Muntenegru de la sfârșitul lunii iunie a distrus rețelele din țările vecine și a făcut ravagii în gospodăriile, spitalele și barurile de pe pajă.
Incidentul din Balcani s-a repetat însă în întreaga lume. Milioane de gospodării din Houston – SUA au suferit pene de curent în urma uraganului Beryl de săptămâna trecută, pierzând alimentarea cu electricitate în urma furtunii. Lovind laolaltă economiile emergente și dezvoltate, întreruperile din Ecuador până în India din ultimele săptămâni oferă o anticipare a perturbărilor viitoare.
Cererea globală de electricitate se va dubla până în 2038
Criza climatică expune rețelele de electricitate la inundații fulgerătoare care dărâmă stâlpii de înaltă tensiune, secetele care golesc rezervoarele hidro și la creșterea cererii pentru răcirea aerului în timpul căldurii arzătoare.
„Întregul sistem de alimentare a fost construit și proiectat într-o eră climatică și acum i se cere să funcționeze într-o eră climatică diferită”, a spus Michael Webber, profesor de energie la Universitatea Texas din Austin. „Înseamnă doar că mai multe lucruri pot merge prost.”
Extinderea rețelelor de transport costă prea mult
Rețelele instabile creează instabilitate pentru afaceri, afectează politica și amenință vieți. Extinderea rețelei de distribuție energie electrică va costa aproximativ 24,1 trilioane de dolari pentru a atinge obiectivele de zero net până în 2050, depășind investițiile necesare în capacitatea de energie regenerabilă, potrivit BloombergNEF. Datorită suprafețelor lor vaste și consumului ridicat de energie, SUA și China se confruntă cu cele mai mari facturi, însă nicio țară nu este scutită de cheltuieli.
Cele mai multe întreruperi de curent apar atunci când volume mari de cerere sau ofertă se activează sau se opresc brusc. Daunele provocate de furtuni, o explozie de generare de surse regenerabile sau creșterea bruscă a cererii pot provoca întreruperi în cazul în care rețeaua nu este suficient de rezistentă.
Schimbările climatice extind vulnerabilitățile dincolo de economiile în curs de dezvoltare. Penele d e curent au lovit recent mai multe țări de nivel mediu, inclusiv Mexic și Kuweit bogat în energie, precum și țări importatoare precum Albania.
„Pe măsură ce temperaturile și accesul la aer condiționat cresc, rețeaua va fi pusă sub mai multă presiune”, a spus Felicia Aminoff, analist la BNEF. „Am observat deja o creștere a cererii de vârf în timpul verii în anumite țări europene, precum Grecia, dar și în Orientul Mijlociu.”
Nu s-a anticipat creșterea cererii de energie
O temă comună generatoare a problemelor de rețea este planificarea slabă. În Kuweit, locuitorii uneia dintre cele mai bogate țări din lume au fost nevoiți să suporte întreruperi repetate în iunie. Operatorii de rețea au oprit în mod deliberat părți ale rețelei pentru a preveni o întrerupere totală, deoarece centralele electrice se luptau să facă față unei creșteri a cererii atunci când temperaturile depășeau 50 de grade Celsius (122F). Incidentul a făcut ca pompierii să fie saturați de apeluri pentru salvarea persoanelor blocate în lifturi.
Țara membră OPEC a avertizat că ar putea fi forțată să programeze noi întreruperi pentru a preveni o defecțiune a sistemului. „Nimeni nu a înțeles importanța luării de măsuri preventive”, a spus Fuad Al-Own, fost oficial la ministerul de electricitate și apă din Kuweit. „Trebuie făcută planificare cu ani în avans.”
În timp ce Kuweitul poate profita de veniturile imense din petrol pentru a sprijini investițiile în rețea, alte țări nu sunt atât de norocoase.
Cea mai gravă pană de curent din America de Sud
În Ecuador, în iunie, pasagerii din metrou au fost nevoiți să abandoneze trenurile blocate și să meargă până la stații prin tunelurile subterane neiluminate, după cea mai gravă pană de curent din America de Sud din ultimele două decenii.
Deși Ecuadorul are rezerve de petrol mai mari decât Mexicul, este puternic îndatorat și depinde de Fondul Monetar Internațional și de alți creditori instituționali pentru finanțare. Unele dintre problemele sale sunt legate de proiecte prost planificate, cum ar fi centrala hidro Coca-Codo Sinclair de 3 miliarde de dolari.
Hidrocentrala de 1.500 de megawați furnizează în mod normal aproximativ un sfert din energia electrică a țării, dar a devenit o sursă de insecuritate la mai puțin de un deceniu după ce a fost conectată la sistem. A suferit peste o duzină de întreruperi în prima jumătate a anului 2024, iar peste 7.000 de fisuri au fost descoperite în tunelurile care duc la turbine.
Când Coca-Codo Sinclair s-a oprit luna trecută din cauza ploii abundente, alimentarea de la centralele electrice din alte părți s-a bazat pe o singură linie de înaltă tensiune care a căzut, luând cu ea toată energia electrică a națiunii. Ecuadorul a fost avertizat cu privire la acest risc printr-o întrerupere de curent din 2004, dar nu a construit niciodată suplimentările de putere recomandate.
Conexiuni interstate
Schimbările climatice afectează distribuția energiei în multe moduri. Căldura extremă crește cererea de răcire, reducând în același timp eficiența panourilor solare, afectând aprovizionarea. Temperaturile ridicate pot cauza căderea liniilor și supraîncălzirea transformatoarelor, ceea ce duce la defectarea echipamentelor și la creșterea riscurilor de incendiu.
Pe măsură ce temperaturile cresc, rețelele vor trebui să fie mai rezistente, inclusiv cu capacități de stocare pentru a face față creșterilor de cerere și întreruperilor în aprovizionare. John Pettigrew, șeful rețelei naționale din Marea Britanie, a cerut, de asemenea, o „super-super-rețea” – o rețea de înaltă tensiune și mai extinsă care facă interconexiuni la nivel internațional.
Economia mexicană afectată de penele de curent
În Mexic, întreruperile de curent au devenit mai frecvente pe măsură ce verile devin mai calde și mai uscate, iar o economie în plină expansiune împinge rețelele electrice la noi praguri. Problemele determină companiile să adopte soluții costisitoare pentru a asigura continuitatea activității, în principal prin utilizarea generatoarelor pe motorină – o practică comună în multe țări cu sisteme energetice instabile.
Întreruperile din orașul Chihuahua din nordul lunii iunie au tăiat alimentarea pompelor de apă, oprind apa pentru peste 70.000 de oameni pentru două săptămâni. Frecvența tot mai mare a perturbărilor înseamnă că crescătorii de vaci de lapte și producătorii de brânzeturi din regiune trebuie să cheltuiască până la 50.000 de pesos (aproximativ 2.700 de dolari) pe zi pe combustibil pentru generatoare pentru a alimenta echipamentele de muls și de refrigerare, potrivit știrilor locale.
Pana de curent din Mexic vine după ce președintele în exercițiu Andres Manuel Lopez Obrador a optat să favorizeze industria petrolieră autohtonă atunci când vine vorba de investiții în energie, întrerupând în mare măsură sectorul electricității. Lipsa cheltuielilor afectează acum perspectivele de investiții ale Mexicului, deoarece lipsa încrederii devine o piedică.
Un val de căldură din luna mai a declanșat pene în 21 de state din Mexic, întrerupând producția la o fabrică de producție Volkswagen AG din Puebla timp de patru ore. Aceeași fabrică a suferit o altă întrerupere în iunie.
Pentru a aborda criza, președintele ales Claudia Sheinbaum, un cercetător în domeniul climei cu un doctorat în inginerie energetică, a promis 13,6 miliarde de dolari pentru a construi capacitate de energie regenerabilă, centrale pe gaz și noi linii de transport. Dar asta reprezintă mai puțin de jumătate din cele 38 de miliarde de dolari necesare pentru a ține pasul cu cererea în creștere în următorii cinci ani, potrivit estimărilor analiștilor.
SUA se confruntă cu problele generate de o rețea învechită
Degradarea rețelei a fost, de asemenea, o preocupare la nord de graniță. Operatorii de rețea din SUA s-au străduit să țină luminile aprinse, deoarece vremea extremă a expus vulnerabilitățile unui sistem de alimentare cu energie învechit.
California a suferit scurte întreruperi de curent în 2020 și 2022 în timpul valurilor de căldură extreme de vară. Și rețeaua Texasului s-a prăbușit în februarie 2021, când o furtună puternică de iarnă a provocat o defecțiune pe scară largă a generatoarelor de electricitate, provocând 246 de morți și daune materiale de peste 195 de miliarde de dolari.
În țările care aveau deja sisteme slabe, schimbările climatice exacerbează problemele. O legătură submarină de 1,3 miliarde de dolari a fost deschisă între Italia și Muntenegru în 2019, dar capacitatea sa este deja văzută ca fiind insuficientă și o a doua este în curs de examinare.
Balcanii – „regiune cu risc ridicat”
Rețeaua existentă nu a putut preveni o întrerupere majoră în patru țări balcanice, inclusiv Bosnia-Herțegovina și o mare parte a coastei croate în iunie, care a afectat 4 milioane de oameni. Consumul a crescut pe măsură ce temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius, provocând defectarea unui sistem după altul.
Un incendiu forestier în regiunea Balcanilor a contribuit probabil la defecțiune, distrugând interconexiunile transfrontaliere, afectând mai multe țări, inclusiv Albania, a cărei dependență de energie hidro o face vulnerabilă la vremea din ce în ce mai caldă și uscată.
„Continuăm să fim într-o zonă cu risc ridicat”, a spus Belinda Balluku, ministrul energiei din țară, adăugând că autoritățile din regiune coordonează operațiunile și fac tot ce le stă în putință pentru a „păstra rețeaua în siguranță”.
(Citiți și: ”Raport PwC: Economia globală trebuie să se adapteze la schimbările climatice, chiar dacă emisiile de carbon scad”)
***