Principalii consilieri economici ai viitorului președinte american Donald Trump iau în considerare implementarea unei abordări graduale prin care administrația să crească tarifele vamale cu un anumit procent în fiecare lună, transmite Bloomberg. Abordarea graduală vizează evitarea unui puseu inflaționist puternic la începutul mandatului președinte american.
În același timp, această abordare, cu majorări procentuale ale taxelor vamale de 2-5% în fiecare lună, ar oferi administrației Trump mai multă putere de negociere în discuțiile cu aliații tradiționali și adversarii strategici ai Statelor Unite, cu care Trump vrea să renegocieze comerțul bilateral, potrivit surselor confidențiale ale Bloomberg, care au avut acces la discuțiile dintre Scott Bessent, Kevin Hassett și Stephen Miran, principalii consilieri ai lui Trump pe economie.
Tarifele pe care le-a propus Trump
Propunerea este încă la nivel de idee și nu i-a fost încă înaintată lui Donald Trump. De notat că Bessent urmează să fie ministru al finanțelor în viitoarea administrație Trump, Hassett director al Consiliului Economic Național, iar Miran este nominalizat să conducă Forul Consilierilor pe Economie, un alt organism instituțional la nivelul Casei Albe.
În timpul campaniei prezidențiale din 2024, Trump s-a angajat să introducă tarife vamale de 25% pentru toate produsele care intră în Statele Unite din Mexic și Canada, precum și un tarif universal de 10-20% pentru importurile globale ale Statelor Unite. De asemenea, Trump a amenințat cu taxe vamale de până la 60% pe importurile din China.
În răspuns la aceste amenințări, aliații din Canada au început să amenințe cu blocarea exporturilor de petrol către Statele Unite.
Tarifele vor face produsele destinate exportului spre SUA neviabile economic
Un nivel atât de ridicat al taxelor vamale ar fi greu de inclus în prețurile produselor și ar face necompetitive multe bunuri și produse care provin din țări cu costuri de producție mici – de aici și tariful mare pentru China.
Producătorii mari de piese, ansamble și sub-ansamble pentru industria auto globală și-au intensificat deja planurile de a-și muta producția în Statele Unite ale Americii sau cât mai aproape de granițele celui mai mare consumator mondial.
Temerile sunt că viitorul președinte al SUA va accentua și mai mult agenda protecționistă implementată de guvernele americane în ultimii 8 ani. Taxele vamale au început să fie majorate în 2018 de prima administrație Trump și au fost menținute în vigoare de președintele Joe Biden.
Sub prima președinție Trump, America a făcut o tranziție de la o abordare a cooperării strategice la o politică a competiției strategice în relația cu celelalte puteri mondiale. În plus, Trump a folosit amenințarea cu tarife împotriva unor anumite țări sau producători auto pentru a atrage investiții manufacturiere în Statele Unite.