4 mai, 2022

Black Sea Oil&Gas (BSOG), concesionarul principal al perimetrului XV – Midia (MGD) din Marea Neagră, spune că va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, indiferent de noua lege offshore. Primii metri cubi vor fi pompați până la sfârșitul lunii iunie, adică mai târziu decât se planificase. De la Midia se așteaptă 10 miliarde de metri cubi de gaze, cam cât consumă România într-un an.

„Începerea producţiei de gaze este așteptată până la sfârșitul acestui trimestru și nu este condiționată de nicio acţiune dintre Titular si Statul Român și nici de modificarea legislației offshore actuale”, a declarat Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, pentru CursDeGuvernare.

BSOG, o companie a grupului de investiții private equity Carlyle, a fost prima companie petrolieră, implicată în explorarea și exploatarea gazelor din Marea Neagră, care a precizat una din principalele nemulțumiri față de proiectul noii legi offshore: „nu elimină taxa pe veniturile suplimentare”.


Venitul suplimentar este un  produs în care un termen este diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă, net de costuri de transport, distributie,  înmagazinare şi altele logistice – pe de o parte, şi preţul de referință la care nu se percepe impozit suplimenta (propus la 85  de lei/MWh, în proiectul de lege) – pe de altă parte. Diferența se înmulţește cu volumul de gaze vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore.

Cea mai mare nemulțumire

Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil&Gas (BSOG), reproșează proiectului de lege offshore după cum urmează:

  • „Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că aceasta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani.
  • BSOG a dezvoltat proiectul MGD pornind de la premisa că aceste măsuri fiscale din legea offshore vor fi revocate până la momentul începerii producţiei.
  • Am declarat în repetate rânduri că taxarea suplimentară extrem de împovărătoare este contrară asigurărilor și prevederilor legale oferite de Statul Român atunci când investitorii au intrat în țară, este foarte oneroasă și fac România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”.

Primul metru cub de gaze naturale din Marea Neagră ar fi trebuit să fie extras de BSOG până la sfârșitul anului trecut, potrivit estimărilor companiei din anul precedent .


Din câmpurile Doina și Ana ale perimetrului de mică adâncime „XV – Midia”  va fi pompat anual circa un miliard de metri cubi de gaze naturale. BSOG are 70% din concesiune, iar partenerii săi, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia  au 20% respectiv 10%.

Și o comparație defavorabilă

BSOG atrage atenția că „Turcia a hotărât în mod proactiv să reducă taxarea (scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite) și va fi pregătită să pună în producţie gazele descoperite în largul Mării Negre aparţinând Turciei începând cu anul 2023”.

În același timp, „România continuă să-și analizeze oportunitățile și dorește să impună taxe mai mari proiectelor offshore”, mai spune Mark Beacom, în răspunsul adresat CursDeGuvernare.

BSOG lasă ușa deschisă și „este de părere că actualul proiect de modificare a legii offshore lasă deschisă posibilitatea de a continua demersurile pentru arbitraj”.

Soarta resurselor de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre este cu atât mai delicată cu cât este incert, decocamdată, pragul prețului gazelor offshore la care exploatarea acestora rămâne rentabilă.

Sorții par să fi fost schimbați de perspectiva încetării livrării gazelor rusești în contextul războiului Rusiei în Ucraina. Pe de o parte, gazele s-au scumpit foarte mult și, pe de alta, s-a instaurat o stare de urgență pentru găsirea de alternative.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: