Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat joi că este conștient că există așteptări mari de la Armată și de la alianța din care face parte România, în condițiile în care anul 2016 se anunță ”un an dificil și mai intens” decât anul precedent.
Ministrul Motoc a anunțat și o schimbare de priorități în ceea ce privește programele MapN, cu un accent pe folosirea ”inteligentă” a informației.
Prezenți la bilanțul MapN de joi, premierul Cioloș și președintele Iohannis au vorbit despre importanța parteneriatului strategic cu SUA și despre consolidarea prezenţei NATO în România.
Mihnea Motoc: ”Reflectăm serios și curajos la prioritățile și la programele noastre de viitor”
„Avem, incontestabil, în față, un an dificil și mai intens chiar decât 2015. Sunt așteptări mari, pe care oamenii le au de la armata lor și de la alianța din care facem parte. Avem o serie de angajamente internaționale majore de onorat, iar evoluțiile din mediul de referință sunt din ce în ce mai puțin previzibile. Termenele sunt scurte, iar exigențele mari. Cu cât incertitudinile mediului internațional cresc, iar capacitatea noastră de predicție pare să scadă în proiecție temporală, cu atât armata noastră trebuie să fie mai ușor adaptabilă. Astăzi, folosirea inteligentă a informației poate aduce avantaje strategice în apărare, mai mari decât o divizie de tancuri. De aceea, se impune să reflectăm serios și curajos la prioritățile și programele noastre pentru viitor„, a afirmat Mihnea Motoc, la prezentarea bilanțului MApN pe 2015.
Mihnea Motoc a făcut apel la sprijinul conducerii politice a țării astfel încât proiectele ministerului să poată fi realizate.
„Nu vom reuși decât cu sprijinul continuu al conducerii politice a statului și guvernului, nu vom reuși decât în conlucrare cu colegii noștri din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și, desigur, nimic nu va fi posibil fără aceeași dăruire, abnegație, anduranță și reziliență de care personalul MApN a dat din plin dovadă în 2015. (…) Vă rog să contați că Armata își va îndeplini pe de-a-ntregul misiunile și sarcinile”, a adăugat Mihnea Motoc.
Dacian Cioloş: Armata Română contribuie la pilonii fundamentali ai politicii externe
Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la bilanţul MApN pe anul 2015, că Armata Română contribuie la pilonii fundamentali ai politicii externe – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE, precizând că ţara noastră este apreciată în NATO ca aliat predictibil şi de încredere.
„Profesionalismul şi, subliniez, jertfa de sânge a militarilor români în teatrele de operaţii sunt evocate frecvent în contacte oficiale şi informale şi sunt înalt apreciate. Contextul geopolitic este unul complicat, iar România rămâne o ancoră de stabilitate în această regiune. Ţara noastră va continua să fie furnizor de securitate la frontiera estică a NATO, cât şi a UE”, a spus Dacian Cioloş.
Klaus Iohannis: Consolidarea prezenţei NATO în România, obiectiv de apărare în 2016
Principala miză în 2016, din perspectiva apărării, este extinderea demersurilor începute anul trecut, la nivelul strategiei de apărare şi al întăririi parteneriatelor cu aliaţii, în special cel cu SUA, precum şi consolidarea prezenţei NATO în România, a declarat joi Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat, joi, la bilanţul MApN, că România va trebui să se adapteze continuu la ”o realitate complexă”.
„Va trebui să ne adaptăm continuu la o realitate complexă şi dinamică. Pentru aceasta vom avea nevoie de cunoaştere şi anticipare, de instituţii eficiente şi de colaborare – atât interinstituţională în plan intern, cât şi multinaţională, cu aliaţii şi partenerii. Realitatea în care trăim ne arată permanent importanţa unor alianţe şi parteneriate strategice solide în materie de securitate şi apărare.Am toată convingerea că anul acesta Ministerul Apărării Naţionale îşi va urmări şi îndeplini priorităţile strategice”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a mai precizat că România va trebui să meargă cu un mandat puternic summit-ul NATO care va avea loc la Varşovia: „Intenţia mea este ca împreună cu toate instituţiile responsabile, în special Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic şi ambiţios pentru România în cadrul acestui Summit, pe măsura calităţii sale de aliat responsabil şi credibil. România susţine întărirea rolului Alianţei Nord Atlantice în domeniul apărării colective şi acordarea unei atenţii sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât şi celor de pe flancul sudic”.