România va înregistra în anul 2014 o creştere economică de 2,4%, principalele riscuri fiind nivelul ridicat al creditelor performante și dezintermedierea transfrontalieră, consideră experții Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), într-un raport dat publicității luni.
Perspectivele de creştere economică ale României și ale celorlalte state est-europene sunt limitate de situaţia dificilă din zona euro, se arată în raportul BERD.
Nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depăşesc 20% din soldul total al împrumuturilor, şi continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră de către băncile străine ar putea trage în jos perspectivele de creştere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării, atrage atenția BERD.
Instituția estimează că economia României a crescut în 2013 cu 2,5%, după o rată de creştere de 2,8% în primele nouă luni, în principal grație exporturilor şi agriculturii.
Exporturile din țările est-europene și din statele baltice vor crește pe măsură ce economiile din zona euro vor crește, berd estimând pentru această zonă o rată medie de creștere de 2,2%, de la 1,1% în 2013.
Premierul Victor Ponta declara pe 1 ianuarie anul acesta că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decât cea prognozată inițial.
La negocierile din luna noiembrie, Guvernul şi delegaţia FMI – CE – BM au convenit un deficit în creştere în anul 2013, de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă provenită din suplumentarea cheltuielilor pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană.