Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înregistrat în 2021 un profit de 2,5 miliarde de euro. Și-a bătut recordul istoric din 2006. A avertizat, însă, că performanța financiară îi va fi afectată „semnificativ” în 2022, din cauza războiului Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat al băncii.
BERD a decis să-și închidă birourile din Moscova și Minsk și să suspende accesul acestor două țări la resursele băncii, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, cu susținerea Belarus. De altfel, berd nu a mai făcut investiții noi în Rusia din 2014, după anexarea Crimeei de către aceasta și nici în Belarus, după alegerile controversate din 2020.
Din totalul investițiilor în Rusia de peste 29,8 miliarde de euro, iar în Belarus de aproape 3,1 miliarde de euro, berd mai avea la sfârșitul anului trecut o expunere curentă în Rusia de 200 milioane de euro în credite și de 1,2 miliarde de euro în plasamente de capital. Expunerea în Belarus era de 500 milioane de euro în credite și 100 de milioane de euro în acțiuni.
Expunerea berd în Ucraina este de 2,1 miliarde de euro în credite și de 300 de milioane de euro în acțiuni, după investiții totale de 16,4 miliarde de euro.
Marile profituri din investițiile de capital
BERD a a atins în 2021 al doilea cel mai mare volum de afaceri din istoria sa, 10,4 miliarde euro, puțin sub cifra record atinsă în 2020, când berd a acordat împrumuturi de urgență la începutul pandemiei de Covid-19.
Investițiile din sectorul privat au crescut până la 76% din volumul anual de afaceri, iar finanțarea proiectelor ecologice a ajuns la 51%.
La rezultatele berd datorate plasamentelor de capital, în special în sectorul de tehnologie, s-au adăugat și cele aferente reducerii creditelor neperformante, realizată pe măsură ce economiile țintite şi-au revenit după pandemia de coronavirus.
Investiţiile de capital ale berd i-au înregistrat anul trecut un câştig de aproximativ 30% (1,7 miliarde de euro). La finalul lui 2021, berd avea o bază de capital de 20,3 miliarde de euro, cu mult peste cerinţele stabilite de agenţiile de rating pentru băncile care beneficiază de un calificativ AAA.
„Aceste rezultate record arată că Banca face cu adevărat diferența prin investițiile sale, ajutând companiile să transforme economiile și îmbunătățind viața oamenilor. Rezultatele demonstrează o consolidare globală a bilanțului și pun berd pe o bază financiară foarte fermă”, a declarat Soha El-Turky, directoarea financiară (CFO) a băncii.
Recesiune de mari proporții în Ucraina
În prima sa prognoză de la începutul războiului, berd a estimat o reducere a creșterii economice până la 1,7% în 2022, în regiunile în care operează, de la 2,5% – anterior.
Fără un acoprd de încetare a focului, recesiunea va însemna o scădere a economiei cu 20% în Ucraina și cu 10% în Rusia, în locul creșterilor de 3,5%, respectiv 3%, estimate dinainte de război.
În afară de țările deja menționate, operațiunile berd se întind din Asia Centrală, Turcia, nordul Africii , până în Europa Centrală și de Est.
În România, berd a investit 9,5 miliarde de euro în 485 de proiecte din România, iar 77% dintre aceste investiţii vizând sectorul privat.
În urmă cu o lună, banca a anunțat un pachet inițial de măsuri de 2 miliarde euro pentru a ajuta cetățenii, companiile și țările afectate de războiul din Ucraina. De asemenea, Banca s-a angajat să facă tot posibilul pentru a ajuta la reconstrucția țării, odată ce condițiile o vor permite.
***