10 noiembrie, 2011

Taxa pe valoarea adăugată /TVA/ la proiectele finanţate din fonduri europene va fi cheltuială eligibilă şi va putea fi decontată începând cu contractele din anul 2012, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată miercuri, relatează Agerpres.

Hotărârea de guvern are în vedere două obiective – pe de o parte creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare, prin faptul că TVA devine eligibilă, deci poate fi suportată din fonduri comunitare, şi pe de altă parte are un efect benefic asupra beneficiarilor – instituţii publice şi beneficiari privaţi, a declarat, la finalul şedinţei de guvern, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. El a precizat că hotărârea de guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012 astfel încât să permită între timp luarea măsurilor necesare pentru pregătire – modificarea anumitor documente, emiterea instrucţiunilor în 30 de zile.
Potrivit lui Orban, sunt permise anumite exceptări de la aplicarea acestei hotărâri de guvern. El a adăugat că, cu excepţia programului operaţional sectorial de transporturi /POST/ şi a anumitor părţi din programul operaţional pentru dezvoltarea resurselor umane /POSDRU/, decontarea TVA din fondurile europene va fi aplicată în celelalte programe.

„Spre exemplu, la POS Transporturi ar fi anumite proiecte care n-ar mai putea fi finanţate din bani europeni în actualul cadru financior. Este o decizie pe care o vom discuta, dacă Ministerul Transporturilor va propune exceptarea de la aplicarea HG”, a afirmat Orban.
El a precizat că sunt axe sau chiar programe întregi supracontractate (contractare mai mare de 100%) şi atunci se va ivi o problemă serioasă – „înseamnă că unele contracte deja încheiate vor trebui eliminate ca proiecte finanţate din bani europeni”. „Până la sfârşitul acestui an vom putea să avem opinia tuturor structurilor implicate în domeniul gestiunii fondurilor comunitare ca să putem aprecia dacă ele vor fi sau nu exceptate de la aplicarea acestei HG.


În momentul în care TVA devine eligibilă, dimensiunea programelor se micşorează şi atunci vor fi mai puţine proiecte susţinute din fonduri comunitare şi, tocmai de aceea, fiecare autoritate de management îşi va face o analiză proprie şi o vom supune aprobării guvernului”, a mai spus Orban.

El a adăugat că această măsură nu se va aplica retroactiv şi că Ministerul Finanţelor Publice va avea responsabilităţi în plus pentru a verifica în ce măsură cererile de rambursare au asemenea cheltuieli eligibile incluse.
Orban a mai spus că în România sunt o serie de proiecte blocate, pentru că sunt dificultăţi, spre exemplu la nivelul autorităţilor locale beneficare de proiecte europene, care nu pot plăti TVA.

Întrebat de ce nu a fost luată mai devreme această măsură, Leonard Orban a precizat că acum a găsit înțelegere la Ministerul Finanțelor.

”Eu v-am spus că în prezent am găsit înţelegerea la Ministerul Finanţelor Publice ca să putem aplica această hotărâre de Guvern. Nu este deloc simplă pentru că pentru fiecare cerere de rambursare va trebui să se verifice dacă sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate. Deci, pentru ANAF este o sarcină în plus, o sarcină deloc simplă. Dar ne bucurăm că există această disponibilitate şi că există o perioadă foarte scurtă de timp în care există angajamentul să se verifice această eligibilitate, astfel încât întreg procesul de gestiune al fondurilor comunitare să nu fie prelungit foarte mult”, a spus Orban.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: