Guvernul Serbiei a semnat recent un acord cu grupul american de inginerie civilă Bechtel pentru construirea unei autostrăzi care să unească coridoarele X și XI de transport trans-europene pe termen scurt, potrivit Digi24, care citează seenews.com.
Autostrada ce va avea o lungime de 110 kilometri, contractul va avea o valoare de 800 de milioane de euro iar lucrările sunt planificate să înceapă anul viitor.
Coridorul X leagă Salzburg, Austria, de portul grecesc Salonic și trece prin Slovenia, Croația, Serbia și Macedonia.
„Drumul de 110 km va trece printr-o parte din Serbia centrală, unde trăiesc aproape 500.000 de persoane și se vor conecta Coridoarele X și XI”, a declarat ministrul infrastructurii, Zorana Mihajlovic, după semnarea Memorandumului de înțelegere cu Bechtel.
Țara vecină a ajuns la o lungime a rețelei de autostrăzi de 747 kilometri, cu toate că are un PIB de 4-5 ori mai mic decât cel al României și nu primește fonduri europene, cifrate la miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.
Cu o suprafață de 77.453 de kilometri pătrați, de peste trei ori mai mică decât cea a România, Serbia a reușit în ultimii ani să egaleze dacă nu cumva chiar să depășească România la capitolul lungime a rețelei de autostrăzi. Aceasta în pofida faptului că pentru perioada 2014-2020 țara vecină primește de la UE 1,5 miliarde euro fonduri nerambursbile, față de 33 de miliarde euro alocate României.
Dezvoltarea rețelei de autostrăzi mai are un efect. Deoarece legătura rutieră și feroviară este mult mai bună transportul de mărfuri spre centrul Europei riscă să migreze dinspre portul Constanța spre porturile de la Adriatica, de unde pot ajunge la rapid in Europa centrală.
Ultimele date prezentate de compania de stat ”Drumurile Serbiei”, omoloaga Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR), arată că țara vecină avea în aprilie 2017 o rețea de 747 kilometri autostradă, respectiv cam cât are România în prezent (746 kilometri de autostradă).
Aceasta însă în condițiile în care posibilitățile celor două țări sunt diferite. România are un PIB de 187 miliarde dolari, față de 37,74 miliarde de dolari ale Serbiei, iar populația țării vecine este de șapte milioane locuitori.