5 august, 2020

BCR a revizuit în creștere prognoza de PIB pentru România în trimestrul al doilea din 2020, pe fondul unor rezultate mai bune în ceea ce privește evoluția consumului.

”Revizuim în creștere prognoza de PIB real din trimestrul al doilea, la -10,8% față de T1, de la -15,2% în trecut, în urma unor date economice recente mai bune decât cele estimate anterior. Menținem proiecția de PIB pe tot anul la același nivel, de -4,7% deoarece modele noastre interne de prognoză indică o revenire mai lentă decât cea așteptată anterior în trimestrul al treilea”, se arată în raportul semnat de analiștii Eugen Șinca și Dorina Ilasco.

În iunie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 6,3% (lună la lună), ceea ce se traduce printr-o creștere de 0,9% an/an. Prima lună de vară a adus o revenire puternică a vânzărilor de produse nealimentare și combustibili auto, de 8,1%, respectiv 16,4%, pe fondul ridicării majorității restricțiilor de mobilitate. Centrele comerciale din România s-au redeschis pe 15 iunie.


Vânzările de produse alimentare au crescut cu 4,9% an/an, cele nealimentare cu + 6,4% an/an, iar vânzările cu amănuntul de carburanți auto au scăzut cu 10,3% an/ an, mai menționează raportul.

”Perspectiva pe termen scurt a vânzărilor cu amănuntul este probabil să fie modelată de evoluția crizei COVID-19 și a restricțiilor ulterioare de mobilitate. Iulie a adus o creștere accentuată a numărului de noi cazuri COVID-19, iar autoritățile locale au anunțat noi restricții pentru unele regiuni din România la începutul lunii august. Având în vedere că aceste restricții sunt moderate și sunt legate, în principal, de sectorul serviciilor (reguli stricte cu privire la activitatea de noapte a barurilor, restaurantelor și a industriei jocurilor de noroc), recuperarea economică pare inegală”, notează economiștii BCR.

Pe un orizont de timp mediu spre lung, riscurile la adresa evoluției vânzărilor cu amănuntul sunt legate de o potențială consolidare fiscală care ar putea avea loc după alegeri și care ar putea afecta venitul disponibil al gospodăriilor din România, se mai arată în documentul citat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: