29 martie, 2021

Indicele BCR cu frecvență zilnică privind evoluția economiei arată că redresarea s-a oprit în martie pe fondul semnelor privind valul trei al pandemiei, reiese dintr-o notă transmisă de economistul-șef al băncii, Ciprian Dascălu, investitorilor.

”În primele trei săptămâni din luna martie, activitatea economică s-a situat la 95% din media unei luni pre-criză față de 96% în februarie. Mobilitatea spre locurile de muncă a scăzut ușor iar poluarea aerului cu NO2 s-a redus mult, cu toate că aceasta este influențată și de condițiile meteo. Datele provizorii în afara eșantionului analizat (intervalul 21-27 martie în condițiile în care indicele nostru se oprește pe 19 martie) arată o creștere a căutărilor <<ajutor șomaj>> pe Google ca urmare a pesimismului celor care vor avea activitatea afectată de noile restricții”, se arată în documentul citat.

Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde șase indicatori: starea pieței muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de șomaj de pe Google Trends), indicele activității pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacțiilor cu carduri BCR (volumul) și mobilitatea către locurile de muncă (date Google).


BCR a revizuit, luna trecută, în creștere estimarea de creștere economică a României din acest an, la 4,2% după publicarea „surprizei” de creștere trimestrială de 4,8% din ultimele trei luni ale lui 2020, creștere care este așteptată să aibă un efect de antrenare în 2021.

Guvernul a aprobat joi noi restricții pentru combaterea răspândirii epidemiei de COVID-19. Acestea includ închiderea magazinelor la ora 18:00 și interzicerea circulației după 20:00 pe toată durata săptămânii în zonele unde incidența depășește 7,5 cazuri la mia de locuitori.

Aplicarea doar în weekend (vineri, sâmbătă și duminică) a acestor restricții se face acolo unde incidența cazurilor este de sub 4 la mie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: