17 octombrie, 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi ratele dobânzilor-cheie de politică monetară, pentru a treia oară în acest an, subliniind că inflația din zona euro este tot mai bine controlată, iar perspectivele economice s-au înrăutățit, transmite Reuters.

Reducerea de un sfert de punct procentual scade rata pe care BCE o plătește pentru depozitele băncilor din zona euro la 3,25%. Piețele financiare se așteaptă la alte trei reduceri de dobânzi până în martie anul viitor.

Prima reducere consecutivă a dobânzilor din ultimii 13 ani marchează o schimbare de perspectivă, oficialii BCE mutând focusul de la reducerea inflației la protejarea creșterii economice, care a rămas mult în urma celei din Statele Unite.


Conform celor mai recente date Eurostat, inflația din zona euro a scăzut la 1,7% în septembrie.

”Decizia Băncii Centrale Europene de a reduce ratele dobânzii cu 25 de puncte de bază arată că factorii de decizie politică sunt tot mai îngrijorați de perspectivele de creștere ale zonei euro”, notează specialiștii ING Bank.

Decizia de a reduce ratele la doar cinci săptămâni după ultima reducere și cu foarte puține date economice noi sugerează că BCE a devenit mult mai îngrijorată de perspectivele de creștere ale zonei euro și de riscul ca inflația să fie sub ținta stabilită.

”Decizia de joi, de a accelera ritmul reducerilor de rate semnalează clar o schimbare în modul în care Banca Centrală privește economia zonei euro”, avertizează economiștii.


În septembrie, BCE se aștepta la o încetinire de scurtă durată a economiei în a doua jumătate a acestui an și la o revenire la creșterea potențială începând cu primul trimestru din 2025. În același timp, inflația era estimată să scadă la 2% până la sfârșitul lui 2025.

”Rămâne neclar dacă puținele date economice publicate de atunci au schimbat această perspectivă sau dacă alți factori au jucat un rol. Cert este că BCE pare mult mai îngrijorată acum de evoluția creșterii și de riscul ca inflația să fie sub țintă, față de acum cinci săptămâni. Este dificil să nu interpretăm reducerea de astăzi a ratei dobânzii ca un semnal că BCE se grăbește să aducă dobânzile la un nivel neutru”, notează economiștii băncii olandeze.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: