27 iulie, 2023

Banca Centrală Europeană a crescut joi dobânda de referință cu 25 pb fără să clipească, în ciuda evoluției dezamăgitoare a economiei din zona euro, comentează ING Thinking.

Rata dobânzii la depozit a ajuns acum la 3,75%. Ceea ce este mai interesant, declarația de după ședința de politică monetară a menținut ușa deschisă pentru noi creșteri ale ratelor și nu a adoptat o notă mai prudentă.

„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023″, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, citat de Reuters.


După pre-anunțul din iunie, ar fi fost greu să nu mărească ratele dobânzilor astăzi. BCE a spus prea explicit că riscul de a opri prematur majorările ratelor de dobândă este mult mai mare decât a avea un nou puseu inflaționist.

(Citiți și: ”Creditarea companiilor din zona euro – la minim istoric – Sondaj BCE”)

Cu toate acestea, datele macoeconomice negative din zona euro, indicele PMI, o nouă scădere a cererii de noi credite bancare, standarde mai stricte de creditare și creșterea slabă a creditelor trebuie să fi avut un impact asupra oficialilor BCE, chiar dacă acest lucru nu a fost reflectat în declarația de politică monetară.

„Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru o revenire la momentul oportun a inflaţiei la nivelul ţintei de 2% pe termen mediu”, se precizează în comunicatul de presă.

Inflaţia în zona euro este la jumătate faţă de nivelul atins în luna octombrie a anului trecut, dar chiar şi aşa la 5,5% este cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Pe de altă parte, cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce arată că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor adoptate de BCE încep să îşi facă simţite efectele asupra economiei.


„Evoluţiile înregistrate ulterior ultimei şedinţe susţin anticipaţia potrivit căreia inflaţia va scădea în continuare până la finele anului, dar se va menţine superioară ţintei pe o perioadă îndelungată”, estimează BCE.

Privind în perspectivă, primul anunț de astăzi ține larg deschisă ușa către majorări suplimentare ale dobânzilor. Mențiunea că inflația scade, dar rămâne deasupra țintei „pentru o perioadă îndelungată” nu pare că BCE ar fi încă dispusă să oprească majorarea ratelor. De fapt, și puțin condiționat de comentariile președintelui BCE, Christine Lagarde, la conferința de presă, prognoza de creștere și inflație a BCE din septembrie va trebui să fie revizuită în sens descendent pentru a împiedica banca centrală să mai majoreze ratele cel puțin încă o dată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: