19 aprilie, 2024

Economia aflată deja în suferință din zona euro s-ar confrunta cu o lovitură dublă în cazul în care ratele dobânzilor nu vor fi reduse atât acasă cât și în SUA, consideră Edward Scicluna, membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Eruopene, scrie Bloomberg.

„Anticiparea unei redresări economice și reluarea creșterii în a doua parte a anului se bazează, de asemenea, pe prezumția relaxării politicii monetare”, a declarat șeful băncii centrale malteze.

„Dacă nu reducem dobânzile și dacă SUA păstrează o politică monetară restrictivă care afectează condițiile de finanțare la nivel mondial, aceasta ar fi un dublu obstacol în relansarea economiei zonei euro”, a declaarat el la Washington. „Politica noastră monetară este foarte restrictivă și devine și mai restrictivă în termeni reali, odată cu scăderea inflației.”

Europa are nevoie de ieftinirea creditării


În timp ce președinta BCE Christine Lagarde a spus că Europa „vede în mod clar semne de redresare” după mai bine de un an de aproape stagnare, producția industrială din blocul celor 20 de națiuni care utiliează moneda unică rămâne fragilă. Perspectiva unor costuri mai mici de îndatorare oferă o oarecare speranță, dar temerile cu privire la o acțiune mult întârziată a Rezervei Federale, alături de tensiunile din Orientul Mijlociu, îi pun pe factorii de decizie în alertă.

Pentru BCE, creșterile prețurilor de consum s-au moderat și sunt acum în jurul obiectivului de 2%, permițându-i să decidă o reducere în iunie a dobânzii pentru depozite aflată la nivelul record de 4%.

Nu trebuie amânată reducerea dobânzii

„Nu ar trebui să declarăm prematur victoria asupra inflației”, a spus Scicluna. „Dar, de asemenea, nu ar trebui să exagerăm și să ajungem din nou într-o situație în care inflația este prea scăzută și să avem probleme să urcăm din nou la 2%.”

O astfel de situație ne-ar duce înapoi la anii care au urmat crizei datoriilor suverane din Europa, când pericolul recesiunii a făcut ca BCE să coboare dobânda la valori negative și să cumpere cantități uriașe de obligațiuni prin așa numitul mecanism de relaxare cantitativă. Practic, a tipărit bani pentru a relansa economia după criză.

O tăiere chiar de 50 puncte de bază nu trebuie exclusă


În cazul în care previziunile indică probabil o depășire a țintei, Scicluna a spus că oficialii BCE nu ar trebui să ezite să ia măsuri mai drastice.

„Dacă scenariul nostru de bază se materializează, ar putea fi oportun să reducem dobânda cheie cu 25 de puncte de bază în iunie”, a spus el. „Dar dacă inflația surprinde și mai mult prin scădere și dacă previziunile noastre arată o inflație de doar 1,7% sau 1,8% pentru 2025, acest lucru ar putea necesita o tăiere de 50 de puncte de bază. Și dacă acesta este cazul, ar trebui să scădem 50 de puncte de bază și să nu amânăm.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: