Preşedintele Traian Băsescu a lansat, luni, la Baku, invitaţia către compania petrolieră de stat azeră SOCAR, pentru a intra pe piaţa românească şi astfel să spargă oligopolul actual al principalilor companii petroliere de la noi.
”Nu în ultimul rând, astăzi am discutat despre alte posibilităţi de participare a firmei SOCAR la dezvoltări economice prin implicarea în procese de privatizare pe care statul român la va declanşa înainte de sfârşitul acestui an. Faptul că o companie de talia SOCAR a început să devină şi un distribuitor de combustibil pe piaţa românească, cu perspectiva extinderii reţelei de distribuţie a carburanţilor către populaţie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru că astfel contribuie la crearea unei concurenţe puternice, care va ţine preţurile în frâu, şi pentru populaţie şi pentru industrie”, a spus Băsescu, în capitala Azerbaidjanului.
De asemenea, el i-a mulţumit liderului azer, Ilhan Alyev, pentru sprijinul acordat proiectului energetic AGRI, în paralel cu susţinerea realizării gazoductului Nabucco.
”Faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid în proiectul AGRI, iar astăzi să avem constituită o societate de operare a proiectului şi să şi declanşăm studiul de fezabilitate al proiectului, arată că din septembrie până acum, partenerii nu au pierdut timpul. Ţin să vă mulţumesc pentru susţinerea pe care o daţi proiectului AGRI, simultan cu susţinerea proiectului Nabucco, pe care şi România îl susţine cu toată forţa ca fiind un proiect european important”, a mai afirmat Băsescu, după discuţiile bilaterale cu Alyev.
Preşedintele azer a accentuat şi el intensificarea relaţiilor economice în domeniul energiei, Azerbaidjanul putând găsi în România un vehicul de transport al hidrocarburilor în Uniunea Europeană.
”În ceea ce priveşte domeniul energetic, colaborarea noastră este una în continuă dezvoltare. Noi furnizăm petrol României. Compania noastră de petrol de stat îşi dezvoltă activitatea în România şi cred că există un context foarte bun de colaborare în ceea ce priveşte gazele naturale. În acest sens, am semnat recent o declaraţie împreună cu UE referitoare la Coridorul de Sud şi, în acest sens, ne propunem să acoperim nevoile energetice ale UE. Noi avem nişte resurse de gaz foarte importante şi există mai multe căi prin care acestea pot fi transportate către pieţele mondiale”, a spus şeful de stat azer.
Anterior vizitei lui Băsescu la Baku, şefii SOCAR au anunţat că intenţionează să deschidă 300 de benzinării pe teritoriul României.
Cu toate acestea, anunţul de luni făcut de ministrul Economiei din România Ion Ariton, de începere a privatizării managementului unor companii din subordinea ministerului, ar putea să deschidă mai dificil perspective intervenţie a azerilor în acest proces.
Potrivit unui oficial al Ministerului Economiei, managementul SOCAR, care este o companie de stat, a fost cu greu modernizat de specialiştii britanici, pe lângă faptul că este vorba de o companie de stat, care, prin urmare, nu poate privatiza o altă societate.
”Abia au reuşit englezii să le creeze strategia, păi ce să vină ei la noi?! Ce ştiu ei ştim şi noi. Acolo, preşedintele SOCAR-ului devine preşedintele ţării”, a a explicat, pentru cursdeguvernare.ro un oficial al Ministerului Economiei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.