Grecia va rămâne în zona euro, în pofida crizei datoriei care s-a agravat, dar Atena trebuie să îşi respecte angajamentele cu privire la reducerea deficitului bugetar, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul anual privind starea Uniunii, rostit la Strasbourg în plenul Parlamentului European – potrivit Agerpres.
”Ne confruntăm cu o criză financiară, economică şi socială. Este o criză de încredere, fără precedent în ultimele decenii. O criză de încredere faţă de guvernele noastre, de liderii noştri şi faţă de Europa însăşi. Trecem printr-o criză economică, dar în acelaşi timp şi o criză de leadership. Europa nu a putut răspunde provocărilor legate de competitivitate. Criza datoriilor suverane este în primul rând o criză a încrederii. (…) Situaţia este gravă, dar avem soluţii pentru reluarea creşterii. Este nevoie de mai multă integrare, pentru că altfel există riscul fragmentării” în Europa, a spus Barroso.
Potrivit şefului executivului UE, pe termen scurt este nevoie de o mai mare protecţie a monedei euro, simultan cu creşterea flexibilităţii.
Pe de altă parte, preşedintele CE Jose Manuel Barroso s-a pronunţat pentru emiterea de euro-obligaţiuni, care ar fi o soluţie avantajoasă pentru întreaga economie europeană. ”După ce zona euro se va dota cu instrumente necesare pentru asigurarea atât a integrării, cât şi a disciplinei economice, emiterea de debite comune va fi considerată un pas natural şi avantajos pentru toţi”, a continuat şeful executivului UE.
La rândul său, liderul grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European (PPE), Joseph Daul, a apreciat că ”a venit timpul pentru un răspuns la criza care pune politica şi Europa în scaunul de conducere”. ”Noi, cei din Europa, trăim o criză a creşterii economice şi una a încrederii, dar mai presus de toate, trecem printr-o criză de leadeship”, a afirmat Daul.
El i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene să revină la „centrul terenului” şi să propună un plan de ieşire din criză, care să se bazeze pe metoda comunitară, nu pe cea interguvernamentală. „Comisia are un rol important de jucat – rolul de garant al interesului general european. Domnule Barroso, vă îndemn să mergeţi dincolo de interesele naţionale şi să propuneţi soluţii care sunt în acelaşi timp ferme şi rapide pentru a ieşi din impasul actual”, a declarat liderul grupului PPE.
Joseph Daul şi-a reluat apelul la un ‘big-bang’ european, constând dintr-o decizie comună de convergenţă bugetară, fiscală şi socială. „Europenii se pot sprijini reciproc numai dacă li se aplică aceleaşi reguli”, a accentuat Daul cerând, de asemenea, Comisiei Barroso II să finalizeze proiectul demarat de Comisia Delors la începutul anilor ’90 – piaţa internă.
În intervenţia sa, liderul grupului liberal din PE (ALDE), fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un federalist declarat, a estimat că ”actuala criză pune în pericol însăşi existenţa Uniunii Europene”. ”Răspunsurile propuse de CE sunt cele greşite. Unele state membre nu sunt gata să transfere o serie de competenţe naţionale”, a spus liderul liberal.
Verhofstadt s-a pronunţat pentru crearea unui post de ministru european al finanţelor, care să aibă ca responsabilitate situaţia financiară a zonei euro şi să fie reprezentant al Comisiei Europene.
Pe de altă parte, liderul ALDE a cerut executivului comunitar elaborarea unui plan european pentru recapitalizarea băncilor. ”Problema băncilor europene nu este rezolvată. Doar soluţiile europene pot funcţiona”, a conchis Guy Verhofstadt.