15 martie, 2012

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut, joi, premierului român, Mihai-Răzvan Ungureanu, să reanalizeze alocările bugetare pentru Educație, pentru diminuarea abandonului școlar și să reformeze sectoarele sănătății, energiei și companiilor de stat.

Premierul Ungureanu a fost primit, joi, la Bruxelles, de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Una din temele de discuţie Barroso-Ungureanu a fost şi şomajul în rândul tinerilor din România.


„Educaţia este o zonă strategică pentru finanţarea viitoarei creşteri şi i-am cerut premierului să analizeze din nou alocările bugetare şi felul în care guvernul poate reduce numărul adolescenţilor care renunţă la şcoală”, a menţionat Barroso, citat de Agerpres.

Jose Manuel Barroso a cerut României respectarea îndeaproape a programului de reforme cuprins în acordul de împrumut cu FMI și CE.

Programul de asistenţă UE-FMI are o importantă agendă privind politica structurală care ar trebui să ajute la rezolvarea cauzelor dezechilibrelor macroeconomice, a mai spus preşedintele CE.

El a subliniat nevoia ca ‘această agendă să fie urmată îndeaproape pentru ca progresele inegale din domenii precum sectorul energetic, al companiilor deţinute de stat şi sectorul de sănătate să fie rapid abordate’.


”Programul este pe drumul cel bun şi salut angajamentul premierului de a implementa pe deplin programul şi de a adera la ţintele fiscale în 2012. O politică fiscală puternică în România va rezista testului timpului”, a precizat șeful executivului european.

Absorbția fondurilor europene, ”extrem de scăzută”

Preşedintele Comisiei Europene a criticat România și pentru rata ”extrem de scăzută” a absorbției fondurilor europene, care a ajuns la 7,4%.

Barroso a avut, joi, la Bruxelles, o întâlnire cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

„Fondurile structurale şi de coeziune ale UE sunt o parte crucială din potenţialul de creştere al ţării. Aşa cum a spus ieri (n.r. – miercuri) premierul (n.r. – Mihai-Răzvan Ungureanu), absorbţia deplină a fondurilor disponibile ar putea creşte PIB-ul cu 1,8% pe an. Actuala rată de absorbţie, de 7,4%, este extrem de mică”, a declarat Barroso.

Șeful executivului european a arătat că pentru absorbția redusă a fondurilor europene de către România Comisia Europeană manifestă o îngrijorare principală.

„În urma vizitei mele la Bucureşti din noiembrie 2010, am stabilit un plan prioritar de acţiuni pentru a încerca să îmbunătăţim acest lucru cât mai curând posibil. Salut angajamentul arătat de premierul Ungureanu în a-şi concentra energia şi determinarea în abordarea acestui domeniu, care este o îngrijorare principală atât pentru România, cât şi pentru CE”, a mai spus Barroso.

Preşedintele CE a subliniat că soluţia la această problemă o reprezintă ‘înlăturarea dificultăţilor administrative în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi verificările de cheltuieli’.

În plus, Barroso a afirmat că Executivul UE ‘este pregătit să privească favorabil’ solicitarea României privind o perioadă de eligibilitate în care cofinanţarea UE să crească cu 10% în ceea ce priveşte fondurile structurale, ‘atât timp cât acestea sunt folosite pentru promovarea creşterii economice şi a angajărilor’.

România a cerut CE prelungirea acestei perioade de eligibilitate până în 2013.

„Premierul mi-a promis că România va trimite în curând programe concrete în acest sens, ceea ce va cântări mult în decizia noastră, dar deja percepem acest lucru în mod foarte favorabil”, a explicat Barroso.

Comisia cere României reforme ireversibile în justiție

Barroso i-a spus lui Ungureanu că este prematur să se pronunţe în legătură cu înlocuirea MCV cu un alt mecanism de monitorizare, în condiţiile în care Comisia ar urma să introducă, din 2013, un mecanism pentru monitorizarea luptei contra corupţiei în toate cele 27 de state membre.

”Noi vom face în această vară o evaluare a întregii perioade de la introducerea MCV, pe baza unei analize obiective a progreselor înregistrate de România. Toate opţiunile noastre sunt pe masă. România trebuie să aibă un sistem judiciar imparţial şi eficient, ceea ce înseamnă că reformele sunt durabile şi ireversibile ”, a menţionat preşedintele CE.

În schimb, Comisia Europeană va respinge orice tentativă de legare a Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) în justiţie de aderarea României la spaţiul Schengen.

‘Eu încurajez eforturile guvernului român în următoarea perioadă, până la raportul din cadrul MCV din vara acestui an. (…) România trebuie să aibă un sistem judiciar imparţial şi eficient, ceea ce presupune că reformele să fie durabile şi ireversibile. Ceea ce pot spune cu siguranţă acum este că noi vom respinge orice încercare de legare a MCV de procesul de aderare a României la spaţiul Schengen’, a spus şeful Barroso.

În acest context, premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat joi, la Bruxelles, convingerea că România va putea oferi în vară ‘toate argumentele tehnice’ pentru a regândi Mecanismul de Cooperare şi Verificare din domeniul justiţiei ‘pe cu totul alte coordonate’.

„Evoluţiile semnificative, progresele solide ale României în domeniul reformei justiţiei şi al combaterii corupţiei sunt condiţionalităţi pe care se fundamentează MCV. Credem că în vară, în iulie, vom putea oferi toate argumentele tehnice pentru a regândi MCV pe cu totul alte coordonate”, a subliniat Ungureanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: