3 iunie, 2024

Sondajul efectuat de INS printre manageri, denotă un optimism moderat pentru avansul economiei în următoarele trei luni, până în luna iulie. Astfel se preconizează o creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul, servicii și ceva mai modestă în sectorul industriei prelucrătoare.

Creșterea numărului de salariați este moderată în construcții, retail și servicii, în industrie anticipându-se păstrarea numărului de angajați. Din punct de vedere al prețurilor, se preconizează o creștere pe linie, ceva mai redusă fiind în industrie.

Păstrarea numărului de angajați în industrie

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai, managerii din industrie prelucrătoare anticipează o creștere modestă a volumului producției (sold conjunctural +10%) și o stabilitate a numărului de salariați, soldul conjunctural fiind de -1%. În schimb managerii văd o creștere a prețurilor producției industriale (sold conjunctural +12%), ceva mai moderat decât în lunile trecute.

Creșterea lucrărilor de construcții


Potrivit estimărilor din luna mai 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%), însă o creștere temperată a numărului de angajați (sold conjunctural +11%). În schimb, ponderea celor care anticipează o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții este mai mare (sold conjunctural +28%)

Revenirea consumului

Revenirea consumului populației, îi determină pe managerii din comerțul cu amănuntul să anticipeze o creștere a activității economice (spld conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%), dar și scumpiri semnificative (sold conjunctural +27%)

Scumpiri moderate ale serviciilor

Conform estimărilor din luna mai 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se prevede de asemenea creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).


Conform INS, soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negative

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: