14 mai, 2023

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 s-au angajat să monitorizeze mai îndeaproape tranzacţiile internaţionale ale Rusiei, arată un comunicat emis sâmbătă, la finalul reuniunii de trei zile ce a avut loc în oraşul japonez Niigata.

Gruparea G7 este formată din Marea Britanie, Canada, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite.

Problemele și angajamentele din discuție:

  • Japonia, care prezidează în acest an reuniunile G7, caută să obţină sprijin din partea naţiunilor emergente în privinţa unor probleme de amploare, cum ar fi lanţurile de aprovizionare, securitatea alimentară şi schimbările climatice, pentru a contracara influenţa tot mai mare a Chinei şi a Rusiei.
  • Reprezentanţii G7 au convenit să lanseze până la sfârşitul anului o nouă schemă de diversificare a lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial. La reuniunea de sâmbătă a miniştrilor de finanţe ai G7 s-a convenit să se ofere ajutor ţărilor cu venituri mici şi mijlocii pentru a le ajuta să îşi sporească rolul în lanţurile de aprovizionare cu produse legate de energie.
  • Documentul nu menţionează blocajul legat de plafonul de îndatorare al Statelor Unite. Secretara trezoreriei americane, Janet Yellen, a declarat vineri că urmează să se discute săptămâna viitoare cu şefii unor bănci de pe Wall Street posibilitatea ca Washingtonul să intre în incapacitate de plată pentru prima oară din 1789. Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat agenţiei Reuters că „dificultăţile din cea mai mare economie a lumii ar fi negative pentru toţi”, iar „repercusiunile ar fi grave dacă nu se rezolvă”.
  • Comunicatul afirmă că decidenţii politici se vor ocupa de „lipsurile de date, supraveghere şi reglementare din sistemul bancar”, însă şi-au reiterat aprecierea că sistemul bancar internaţional este „rezistent” datorită reformelor în materie de reglementări după criza financiară mondială din 2008.
  • Băncile centrale din grupul celor mai dezvoltate ţări au avertizat că inflaţia este în continuare „ridicată” şi au insistat asupra angajamentului de a acţiona pentru stabilitatea preţurilor.

Subiectele summitului de la Hiroshim G7


Liderii G7 se vor întâlni la Hiroșima începând cu 19 mai, pentru un summit de trei zile, agenda fiind compusă din efectele războiului din Ucraina asupra securității economiei mondiale, a investițiilor „verzi” și a regiunii indo-pacifice.

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a vorbit despre noul pachet de sancțiuni aflat în discuție, care va fi adoptat în cursul lunii mai. „Ar fi nerealist să ne aşteptăm la ceva mai devreme”, a declarat Rau, citat de agenţia de ştiri poloneză de stat PAP.

Polonia a prezentat o propunere pentru un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv o interdicţie privind importurile de petrol prin conducte şi de diamante. Inițiativa poloneză va genera negocieri lungi între cei 27 de membrii ai UE, printre care se află unele state încă dependente de resursele rusești.

UE, care este membră a G7, alături de SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia și Canada, cere tuturor celor 27 de state să cadă de acord asupra înăspririi politicii de sancțiuni la adresa Moscovei.


Țările G7 vor continua să-și reducă importurile de energie din Rusia și să prevină „redeschiderea căilor închise anterior de armonizarea energiei de către Rusia”, se arată în proiectul de declarație.

În plus, liderii G7 vor anunța planuri de a introduce un „mecanism de trasabilitate” pentru diamantele rusești, pentru a reduce veniturile Kremlinului din exportul acestora.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: