16 octombrie, 2015

World-BankBanca Mondială lucrează la elaborarea unui pachet de asistenţă financiară a statelor care găzduiesc refugiaţi din Siria. Potrivit BBC, oficiali BM recunosc că Liban şi Iordania  au cheltuieli importante generate de afluxul de refugiaţi şi declară că ideea unui ajutor comun este discutată în prezent cu statele bogate şi cu ţările din Golf.

Potrivit BBC, iniţiativa a fost bine primită de potenţialii contributori iar primele contribuţii ar putea sosi într-o perioadă de 4-6 luni.

Detaliile discutate de BM cu alte state se referă la posibilitatea susţinerii de către acestea măcar a unei părţi din dobânzile la creditele ce ar urma să fie acordate de bancă Iordaniei şi Libanului.


Milioane de refugiaţi se află acum în statele vecine Siriei. Cel mai mare număr de refugiaţi se află în Turcia, dar economii mai mici, precum Iordania şi Liban, suportă mai greu chiar şi un număr mai mic de refugiaţi.

În Liban, numărul refugiaţilor este echivalentul a 30% din populaţie, în Iordania, 20%. Costurile acestor guverne sunt generate de faptul că 85% dintre refugiaţi sunt cazaţi în locuinţe obişnuite, nu în tabere, unde consturile sunt suportate de ONU.

tabere
Taberele de refugiaţi sunt finanţate de ONU

Fiind de acord cu găzduirea de refugiaţi, aceste state fac un bine omenirii, după cum afirmă un economist al Băncii Mondiale, deci este de înţeles dorinţa de a ajuta.

Iordania şi Liban sunt clasificate ca state cu venituri medii, deci Banca Mondială nu poate să le acorde granturi sau împrumuturi ieftine, ca în cazul statelor cu venituri mici. Pentru statele cu venituri medii, BM acordă credite cu o dobândă care trebuie să acopere costurile proprii de creditare.


Liban şi Iordania nu sunt dispuse să plătească dobânzi pentru a rezolva probleme care nu sunt generate de situaţii interne, deci BM discută acum cu alte state posibilitatea ca acestea să plătească dobânda unor posibile viitoare credite “umanitare”.

Cei mai probabili contributori la această operaţiune financiară ar putea fi statele G7, statele din Golf, dar şi state europene mai mici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: