18 iunie, 2018

O mare parte dintre salariații români din sectorul privat dar și angajați ai statului își primesc remunerațiile în cash.

De asemeni, o treime dintre pensionarii români își iau pensiile doar cash, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.

Doar 58% dintre adulții din România au un cont bancar, față de proporția de 69% înregistrată la nivel global.


Ponderea adulților „bancarizați din România” nu este cu mult mai mare decât cea a celor din Botswana (51%) sau din Bangladesh (50).

În Europa Centrală și de Est, proporții mult mai mari sunt înregistrate în Muntenegru (68%), Bulgaria (72%), Ungaria (75%), Cehia (81%), Croația (86%), Polonia (87%) și Estonia (98%).

La nivelul țărilor în dezvoltare, 63% dintre adulți sunt „bancarizați”, iar în țările dezvoltate proporția crește până la 93%, spune raportul Global Findex Database 2017, care arată gradul de utilizare a serviciilor financiare din 140 de țări ale lumii.


Nici instituțiile statului nu plătesc salariile numai digital în România. Ponderea salariaților statului care primesc banii cash (circa 2%) este mai mult decât dublă față de cea la nivel global, de mai puțin de 1%.

În România, ponderea adulților săraci cu cont bancar este inferioară cu 33 de puncte procentuale față de cea a bogaților (care fac parte din cele mai bogate 60% dintre gospodării).

Româncele cu un cont bancar sunt mai puțin numeroase decât bărbații (cu 9 punte procentuale). La nivel global, nivelul de bancarizare este mai redus la femei: 65% față de 72% la bărbați.

(Descărcați AICI, studiul GLOBAL FINDEX 2017)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: