La începutul acestei săptămâni, Banca Centrală Europeană a prezentat noile bancnote de 100 de euro şi 200 de euro. Noile bancnote vor completa seria ”Europa”, cea de a doua de la lansarea euro.
Seria introduce elemente de siguranţă îmbunătăţite şi nu va mai include o nouă bancnotă de 500 de euro (cele rămase din prima serie vor continua să aibă putere de circulaţie).
Lansarea în circulaţie a noilor însemne monetare se va face pe data de 28 mai 2019. Reamintim că primele patru bancnote din seria ”Europa”, de 5 euro, 10 euro, 20 de euro şi 50 de euro au fost puse în circulaţie succesiv, în 2013, 2014, 2015 şi 2017. Denumirea lor vine de la faptul că au inclusă figura cu acelaşi nume din mitologia greacă, luată de pe un vas din muzeul Luvru.
Noile elemente de securitate introduse au menirea de a îngreuna falsificarea bancnotelor şi de a menţine încrederea publicului în moneda unică europeană. Totodată, noua serie include tehnologii mai moderne, care vor duce la creşterea duratei de utilizare a banilor, cu efecte importante în scăderea costurilor de înlocuire şi protecţia mediului înconjurător.
Important de reţinut, cele două serii de bancnote vor circula în paralel până când stocul mai vechi va fi epuizat şi primele variante vor ieşi treptat din uz. Datele de la care ele nu vor mai putea fi utilizate ca mijloc de plată vor fi anunţate cu mult timp înainte. Totodată, îşi vor păstra valoarea şi vor putea fi preschimbate cu bancnote din noile emisiuni pe timp nelimitat la băncile centrale din Eurosistem.
O particularitate specială a noilor bancnote de 100 de euro şi 200 de euro este că, spre deosebire de predecesoarele aflate prezent în circulaţie, vor păstra lăţimea bancnotei de 50 de euro. Astfel încât dimensiunile lor se vor reduce de la 147 mm pe 82 mm şi, respectiv 153 mm pe 82 mm la 147 mm pe 77 mm şi, respectiv, 153 mm pe 77 mm.
Dincolo de un aspect îmbunătăţit al designului şi de un colorit ceva mai pronunţat, bancnotele din seria „Europa” mai au câteva elemente care le diferenţiază de cele iniţiale:
- iniţialele Băncii Centrale Europene sunt prezentate în zece variante în loc de cinci, urmare a etapelor de lărgire a UE din 2004, 2007 şi 2013.
- denumirea euro apare în trei variante, cu prezenţa în plus a celei în alfabet chirilic (datorat aderării Bulgariei), care se adaugă celor în alfabetele latin şi grecesc.
- harta de pe spatele bancnotelor include insulele Malta şi Cipru, ţări care au aderat la UE după lansarea primei serii
- până acum, preşedintele BCE Mario Draghi este singurul a cărui semnătură figurează pe bancnotele din seria „Europa”