Rezerva Federală (FED, banca centrală a SUA) a majorat, miercuri, rata dobânzii de referinţă, de la o plajă de 0,25% – 0,5% la 0,5% – 0,75% şi a suprins piaţa semnalând faptul că ar putea să mai opereze alte trei majorări anul viitor, potrivit Reuters.
Decizia de ieri a fost prima de acest fel în acest an, ca şi din ultimii zece ani.
FED și-a argumentat decizia cu progresele economiei americane din ultima vreme: scăderea ratei șomajului, creșterea cheltuielilor gospodăriilor (deși „moderată”), creșterea inflației (deși încă sub obiectivul pe termen lung de 2%”.
Piața a anticipat proporțiile creșterii ratei dobânzii, dar a fost surprinsă de previziunile membrilor Comitetului de politică monetară al FED (FOMC, comitetul de operaţiuni de piaţă) privind eventualitatea a trei noi majorări în anul viitor, în timp ce analiştii prevedeau doar două.
Ca urmare volumul vânzărilor de titluri de stat americane pe termen scurt a crescut, randamentul acestora de asemenea, iar cotaţiile dolarului au crescut peste nivelul la care anticipaţiile anterioare îl duseseră deja. Este de aşteptat ca această tendinţă să continue, spun analiştii citaţi de Reuters.
FED a fost pusă sub „un nor de incertitudine” de victoria lui Donald Trump în prezidenţialele americane, ale cărui promisiuni au setat perspectiva stimulării fiscale şi nu numai a creşterii economice.
„Toţi membrii FOMC recunosc că există o incertitudine considerabilă despre cum se vor schimba politicile economice şi despre efectele pe care acestea le-ar putea avea asupra economiei”, a declarat Janet Yellen, preşedintele FED.
Trump vs Yellen
Janet Yellen a fost încolțită la conferința de presă a FED cu întrebări despre înclinația președintelui ales Donald Trump de a transmite mesaje prin Tweeter despre politica sa economică, ca și despre eventualele sfaturi pe care le-ar da acestuia, privind modul în care ar trebui să fie structurate strategiile fiscale sau comerciale.
„Nu am de gând să ofere sfaturi cu privire la modul în care se va comporta viitorul președinte”, a declarat Yellen, citată de Reuters.
Donald Trump a criticat-o pe Janet Yellen în timpul campaniei și a făcut aluzii la probabilitatea că ar putea să o înlocuiască, atunci când mandatul șefei FED se termină la începutul anului 2018. Trump nu a emis încă nici un comentariu cu privire la decizia FED, așa cum obișnuiau să facă predecesorii săi.
Declaratia de politică monetară a FED „nu s-a referit la stimulii fiscali, dar agresivitatea lor (a strategilor FED, n,r,) inspiră un pic mai multă încredere că pot decide trei majorări (de dobândă) anul viitor”, a declarat un analist de la BMO capital Markets , citat de Reuters.
În săptămânile care au urmat alegerilor, factorii de decizie de la FED au declarat că propunerile lui Trump ar putea crește viteza de creștere economică pe termen scurt. Decizia de miercuri a FED marchează un comportament rar întâlnit în anii de după criza financiară din 2007 – 2009, cu atât mai mult cu cât detaliile planurilor președintelui ales rămân incerte, comentează editorialistul Reuters.
În declarația sa de politică monetară, FED a reiterat obişnuita, deja, apreciere prudentă, spunând că riscurile rămân „în cumpănă” între factorii care ar putea încetini și cei care ar accelera economia dincolo de ceea ce banca centrală anticipează.