15 septembrie, 2022

Cu producția oprită din cauza scumpirii energiei, Azomureș Tg. Mureș, cel mai mare consumator industrial de gaze naturale și producătorul de îngrășăminte chimice de care depind fermierii români, a decis să trimită în șomaj tehnic sau să împrumute altor companii 200 de angajați.

De asemeni, Azomureș va reduce cu cel puțin 30%, în următoarele luni, activitatea companiilor de mentenanță de pe platforma sa, „cu un potențial impact direct asupra angajaților acestor companii”, spune un comunicat Azomureș emis joi.

Azomureș acuză guvernul că nu a aplicat o schemă de suport pentru marii consumatori de gaze, pe care România a avut-o la dispoziție, ca și alte state europene, care însă au folosit-o. Instalațiile companiei sunt oprite, ca urmare a scumpirii gazelor naturale.


„În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de producție”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureș.

(Citiți și: Nou șoc pentru agricultură: Importurile de îngrășăminte cresc cu 34% și se scumpesc de 3 ori”)

Directorul Azomureș se întreabă „ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile”, fie ele și plafonate.

La Azomureș, se mai păstrează doar personalul esențial pentru schimburile de noapte și la sfârșit de săptămână, „ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajați”.

Cu ochii pe noua schemă de suport aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, luni, o schemă de ajutoare de stat pentru companiile românești energo-intensive, în valoare de 1,5 miliarde de euro, pentru a compensa 75% din creșterea prețurilor la electricitate, rezultată din scumpirea certificatelor de emisii de gaze de seră. Și a prelungit valabilitatea unei scheme similare anterioare.


Azzomureș amintește că noul set de măsuri poate fi aplicat inclusiv în industria fertilizatorilor. „Aplicarea acestora reprezintă menținerea a mii de locuri de muncă active și încasarea unor venituri substanțiale la bugetul de stat, direct și indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale” – mai spune documentul citat.

Compania spune că „din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite”.

Azomureș, parte a Ameropa, celui mai mare trader de îngrășăminte și cereale din lume, are o capacitate de producție de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, din care 75% din producție era destinată fermelor românești.

Compania furnizează materii prime (uree și melamină) și altor companii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: