Un număr de 38 de pasageri au murit în ziua de Crăciun, în urma prăbușirii în Kazahstan a unui avion al companiei Azerbaijan Airlines. Accidentul ar fi fost doborât de o rachetă rusească, conform investigației preliminare, relatează Euronews.
29 de persoane de la bord au supravieţuit prăbuşirii.
Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines miercuri la Aktau.
Avionul zbura de la Baku spre Groznîi, Cecenia. Conform surselor, racheta a fost trasă asupra zborului 8432, iar schijele au lovit pasagerii și echipajul din cabină, explodând lângă aeronavă în timpul zborului.
Surse guvernamentale au mai declarat pentru Euronews că aeronavei avariate nu i s-a permis să aterizeze pe niciun aeroport rusesc, în pofida cererilor piloților pentru o aterizare de urgență, și i s-a ordonat să zboare peste Marea Caspică spre Aktau, în Kazahstan.
Potrivit datelor, sistemele de navigație GPS ale avionului au fost bruiate pe întreaga traiectorie de zbor deasupra mării.
Avionul, care asigura o legătură din capitala Azerbaidjanului, Baku, în capitala Ceceniei, Groznîi, s-a prăbuşit pe un câmp lângă Aktau, în Kazahstan, după ce a deviat sute de kilometri de la rută.
Înregistrări video surprind avionul prăbuşindu-se şi izbucnind în flăcări la impact, iar apoi coloane de fum gros.
Autoritățile ruse spun că, potrivit unei versiuni, dezastrul s-ar fi produs din cauza unei „coliziuni cu un stol de păsări”, însă pe internet au fost publicate imagini de la locul incidentului, în care sunt vizibile găuri în fuselajul avionului.
BBC Russian scrie, însă, că urmele sugerează mai degrabă impactul cu o rachetă antiaeriană.
Euronews – proiectilul ar fi fost văzut de unii pasageri
Un pasager a filmat în interiorul avionului, cu puțin timp înainte de aterizarea forțată – se pot vedea nu doar măștile de oxigen, ci și anumite avarii în exteriorul aparatului.
Agenția Reuters a verificat autenticitatea filmării. Surse oficiale citate de Euronews afirmă că la mică distanță de Groznâi, pasagerii au auzit o explozie și au văzut proiectilul lovind aeronava.
Capitala cecenă este extrem de bine apărată, ca posibilă țintă a dronelor ucrainene – și există suspiciunea unui atac eronat. Kremlinul a afirmat că trebuie așteptate rezultatele oficiale ale anchetei.
Potrivit autorităţilor locale, 29 de oameni au supravieţuit după prăbuşirea aparatului de zbor, în care se aflau 67 de persoane.
Dacă incidentul se va confirma însă, ar putea fi corelat cu cel din 2014, când avionul malaiezian MH-17 a fost doborât de forțe pro-ruse din Donbas.
Rusia încearcă să tempereze speculaţiile
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că este în desfăşurare o investigaţie cu privire la cauzele prăbuşirii şi că este greşit să se speculeze înainte de încheierea anchetei, relatează The Guardian.
Preşedintele Senatului kazah, Aşimbaiev Maulen, a insistat și el că, deocamdată, cauza rămâne necunoscută. ”Niciuna dintre aceste ţări – nici Azerbaidjanul, nici Rusia şi nici Kazahstanul – nu este interesată să ascundă informaţii. Toate informaţiile vor fi făcute publice”, a subliniat el.
Presa rusă speculează că avionul a fost doborât de apărarea rusă, care l-a luat drept o dronă ucraineană.
Canalul Telegram Fighterbomber, atribuit unui căpitan din armata rusă, Ilia Tumanov, a postat o înregistrare video în care apar găuri în epava avionului care, afirmă unii observatori, seamănă cu pagubele cauzate de un bombardament sau o explozie cu şrapnel.
Fighterbomber scrie că este puţin probabil ca aceste găuri să fi fost făcute de lovituri cu păsări.
Un expert kazah în aviaţie, Serik Muhtîbaiev, a declarat pentru publicația Orda că este ”aproape imposibil” ca lovirea unei păsări să cauzeze prăbuşirea avionului, ţinând cont de altitudinea la care acesta zbura.
În opinia sa, cauza probabilă a prăbuşirii este un impact puternic.
Date de la site-ul Flightradar24.com de urmărirea zborurilor arată că avionul a zburat într-o traiectorie în formă de ”opt” în timp ce se apropia de aeroportul din Aktau, altitudinea avionului crescând şi scăzând în mod considerabil în ultimele minute de zbor. Experții au explicat că aceste manevre au fost executate pentru a scăpa de combustibil, astfel încât să fie diminuate pierderile de vieți în momentul impactului cu solul.
(Citește și: Final de anchetă internațională / Cursa MH17, care s-a prăbuşit în Ucraina în 2014, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia)
****