Începând de săptămâna viitoare, în București vom avea o presiune semnificativ mai mare pe sistemul medical din București, a atenționat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în deschiderea ședinței de guvern de vineri, în care va fi prelungită starea de alertă.
Estimarea vine după ce în perioada 6 – 10 decembrie în Capitală s-a înregistrat un număr ”suplimentar” de 9.070 cazuri de infectare cu Covid-19.
”Vom avea o presiune mai mare pe sistemul medical din București și zonele limitrofe”, a spus oficialul, care a anunțat o serie de ședințe pe care el și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le vor avea cu managerii de spitale, cu șefii Unităților de Primiri Urgență și Terapie Intensivă, pentru a lua măsurile necesare.
„DSP-ul urmărește împreună cu prefectura situația din București, pentru că incidența nu e singurul factor care e luat în considerare pentru măsuri, de exemplu carantinarea. Există o listă de factori care este emisă de INSP și ei verifică acești factori în fiecare zi. Colaborarea populației rămâne cea mai importantă”, a mai declarat Raed Arafat.
”Poate că va fi nevoie să transferăm pacienți în alte părți”, a mai spus Raed Arafat.În această săptămână nouă pacienți cu COVID din București, aflați în stare gravă au fost transportați cu aeronave militare la spitale din alte orașe din țară pentru că nu mai sunt locuri în Capitală.
De asemenea, Raed Arafat a mai spus că a discutat cu prefectul Capitalei pentru a crește numărul de controale în București pentru a impune respectarea regulilor de combatere a răspândirii noului coronavirus.
Oficialii exclud în acest moment carantinarea Capitalei, în pofida ascendenței cazurilor noi raportate în fiecare zi.