20 octombrie, 2022

O figură centrală a scandalului care l-a forțat pe cancelarul austriac Sebastian Kurz să demisioneze anul trecut a acceptat să depună mărturie împotriva fostului său șef. O întorsătură dramatică într-o anchetă amplă care a scos la iveală corupția sistemică în sistemul politic austriac, scrie Politico.

Într-o mărturie dată în fața procurorilor federali, Thomas Schmid, fost înalt oficial al Ministerului de Finanțe al Austriei și apropiat al lui Sebastian Kurz, l-a implicat pe fostul cancelar, dar și Partidul Popular austriac, într-o presupusă schemă de utilizare abuzivă a fondurilor publice.

Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje fabricate, favorabile lui Sebastian Kurz şi partidului său.


Presupusa manipulare a început când Sebastian Kurz era ministru de externe, în 2016, și lupta pentru a deveni cancelar, obiectiv pe care l-a atins în anul următor, la vârsta de 31 de ani.

”L-am ajutat pe Sebastian Kurz…”

„L-am ajutat pe Sebastian Kurz și Partidul Popular Austriac din poziția deținută în ministerul de finanțe, folosind resursele ministerului pentru a promova creșterea partidului sub Sebastian Kurz”, a declarat procurorilor Thomas Schmid, care la acea vreme era cel mai înalt funcționar public din Ministerul de Finanțe.

Sebastian Kurz neagă acuzațiile și a spus că Thomas Schmid a mințit pentru a-și salva propria piele. „Aștept cu nerăbdare să dovedesc că aceste acuzații sunt false”, a scris pe Facebook Sebastian Kurz, care lucrează acum pentru miliardarul Peter Thiel.

Detaliile presupusei scheme au apărut în presa austriacă în urmă cu un an, declanșând demisia bruscă din funcție a cancelarului Kurz, dar era neclar dacă procurorii dețin suficiente dovezi pentru a deschide un dosar penal.


Experți juridici spun că acum este probabil ca Sebastian Kurz să fie urmărit penal, existând chiar posibilitatea ca acesta să fie condamnat la închisoare.

Fostul cancelar se confruntă cu o anchetă separată legată de o audiere parlamentară din 2020, unde există suspiciuni că a mințit în legătură cu rolul său într-un plan de numire a lui Thomas Schmid ca șef al companiei care administrează participațiile Austriei în fostele întreprinderi de stat.

Sebastian Kurz a negat implicarea directă în selecția postului, de unde Thomas Schmid a primit un salariu de aproximativ 600.000 de euro pe an.

Thomas Schmid, care a fost forțat să demisioneze anul trecut după ce au apărut detalii despre rolul său din culise în mașina politică a lui Sebastian Kurz, a început să coopereze în ancheta de corupție, în secret.

În iunie anul acesta, el a participat la 15 zile de audieri, în speranța că va ajunge la un acord cu anchetatorii în ceea ce-l privește.

Declarația sa, care acoperă peste 450 de pagini, a fost depusă marți în instanță.

Sebastian Kurz este cea mai proeminentă figură politică cercetată în anchetă, dar nu este singur. Procurorii anticorupție urmăresc aproximativ 45 de persoane – un grup care include foști miniștri, editori de ziare, oameni de afaceri proeminenți și prieteni ai lui Sebastian Kurz.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: