2 aprilie, 2014

Redevențele la țiței și gaze vor fi renegociate până înluna  decembrie, atunci când expiră valabilitatea unei clauze din contractul de privatizare a Petrom. În contractul din 2004 se stabilea că statul nu poate majora redevențele valabile în acel moment, timp de zece ani.

Redevenţele plătite de producătorii de țiței şi gaze din România variază între 3% şi 13,5% din producţie, în funcţie de mărimea fiecărui zăcământ, de adâncime și randamentul în exploatare.

Potrivit unui răspuns primit de la conducerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), s-a constituit deja echipa care să negocieze redevențele pentru hidrocarburi :


”La nivelul Guvernului României, sub coordonarea Ministerului Finanţelor Publice, a fost constituit un comitet interministerial care analizează oportunitatea modificării sistemului de taxare a hidrocarburilor.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, prin Director General, participă la lucrările comitetului interministerial, în funcţie de solicitările Ministerului Finanţelor Publice.

Negocierile privind aceste modificări sunt în curs şi urmăresc crearea premiselor optime pentru stabilirea unui echilibru corect între veniturile ce revin statului şi menținerea unui cadru atractiv pentru investiții private.” – se spune în răsspunsul ANRM pentru cursdeguvernare.ro.

La sfârșitul lunii martie a expirat termenul prevăzut în Ordonanța 102/2013 pentru încheierea actelor adiționale pentru majorarea redevențelor pentru o serie de resurse minerale, cu excepția țițeiului și gazelor naturale.


”Toate actele adiţionale privind majorarea redevenţelor pentru resurse minerale, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 102/2013, (…) au fost redactate, unele dintre acestea aflându-se, încă, în circuit pentru a fi semnate. Până în prezent niciunul dintre titularii de licenţe miniere nu a achitat redevenţe majorate, întrucât acestea se calculează prin raportare la producţia minieră realizată în anul în curs.” – potrivit adresei ANRM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: