27 iulie, 2018

Donald Trump și Jean Claude Juncker par să fi ajuns la un compromis imposibil de aplicat

La scurt timp după ce SUA și UE au anunțat formal principiile unui ”acord de pace” în plan comercial apar primele fisuri, provocate de neînțelegeri într-un domeniu foarte sensibil de ambele părți ale Atlanticului: agricultura.

Președintele american Donald Trump și cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au apărut miercuri pe peluza din fața Casei Albe pentru a anunța că au căzut de acord, în principiu, asupra modalităților de a evita escaladarea războiului comercial: începerea discuțiilor pentru ”tarife zero, bariere zero, subvenții zero la bunuri industriale non-auto”.

Președintele Trump și-a mai făcut publică încântarea că europenii ar urma să cumpere din Statele Unite cantități sporite de gaz lichefiat și boabe de soia, manifestându-și din nou ”dragostea” pentru UE.


Doi înalți oficiali ai Administrației Trump au insistat însă că toate produsele agricole, nu doar boabele de soia, trebuie să fie incluse într-un viitor acord comercial

”E mai mult decât boabele de soia. Toate produsele agricole vor fi subiect de discuție și de negociere. Boabele de soia au fost un mic exemplu oferit de președinte”, a declarat Fox News secretarul pentru Comerț Wilbur Ross.

La rândul său, cel mai înalt reprezentant american pentru Comerț, Robert Lighthizer, a afirmat miercuri, în cadrul unor audieri în Senat, ca UE trebuie să ofere SUA mai mult: ”Consider că negocierile trebuie să fie și despre agricultură. Agricultura este parte a proiectului”.

Bruxelles-ul însă nu ia în calcul să facă concesii în acest domeniu.


”Agricultura nu este un obiectiv al discuțiilor noastre. Ne este foarte clar că partea americană chiar își dorește să negocieze chestiuni ce țin de agricultură, dar noi nu am acceptat așa ceva. Wilbur Ross poate să spună ce își dorește, dar asta nu corespunde realității. Nu există ambiguități în acest domeniu”, a declarat joi un oficial european, citat de Politico.

Directorul general al DG Trade Policy, Jean-Luc Demarty, a asigurat reprezentanții capitalelor europene că agricultura nu se găsește pe agenda discuțiilor bilaterale, iar Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat joi că UE nu va accepta negocieri asupra standardelor alimentare și de mediu.

Agenda viitoarelor negocieri UE-SUA nu este forțată doar de Washington. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunțat că este de părere că, dacă părțile tot au convenit să discute despre reducerea tarifelor și despre eliminarea barierelor comerciale, atunci aceste discuții trebuie cu siguranță să atingă și chestiunea achizițiilor publice.

”În acest moment, accesul europenilor pe piața achizițiilor publice din SUA este practic închis, iar situația asta trebuie să fie discutată”, a declarat Bruno Le Maire, cu referire la politicile publice americane de tipul ”Buy American Act”, care indică instituțiilor americane să achiziționeze cu precădere bunuri produse în Statele Unite.

Guvernele europene acuză aceste politici publice americane ca fiind discriminatorii.

Politico îl citează pe André Sapir, expert în comerț internațional al think-tank-ului belgian Bruegel, care afirmă: ”Am asistat la declarații foarte vagi făcute de cei doi președinți, iar asta va provoca multe probleme la negocierile experților. Nimeni nu poate spune azi care va fi înțelegerea finală, la ce se vor angaja formal SUA și UE”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: