20 octombrie, 2011

România a coborât 7 locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, până pe poziţia 72 din 183, însă pe componenta ușurinței cu care se înființează o firmă căderea este de 32 de locuri, de la 31 la 63, față de anul trecut.

În analiza asupra mediului de afaceri românesc, publicată joi, Banca Mondială a constatat regrese la 8 din 10 parametri luați în calcul.

În raportul său, Banca Mondială ia în calcul pentru România un venit anual mediu brut pe locuitor de 7.840 dolari.


Per total, luând în considerare toți paramentrii, în clasamentul ușurinței cu care se fac afaceri în lume, pe orimele 10 locuri sunt: Singapore, Zona cu adminisrrare specială Hong Kong (China), Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Islanda, Irlanda.

Dintre statele est-europene, mai bine decât România stau: Letonia (21), Macedonia (22), Estonia (24), Lituania (27), Slovenia (37), Ungaria (51), Armenia (55), Bulgaria (59), Polonia (62), Cehia (64), Belarus (69).

România stă ăuțin mai bine decât Republica Moldova (81) și Albania (82). Sub noi, în clasament mai sunt Italia (87), China (91), Serbia (92), Grecia (100), Rusia (120), India (132), Ucraina (152).

Cum se fac afaceri în România

  • Înființarea unei firme. Coborârea abruptă de pe locuul 31 pe 63 este pusă pe seama introducerii cazierului fiscal pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea societății, măsură introdusă de Guvernul României în luna iulie 2010. ”România a îngreunat începerea unei afaceri, prin solicitarea cazierului fiscal pentru sediul social al unei firme noi, înainte de înregistrare”, spune Banca Mondială. Deschiderea unei afaceri necesită în medie şase etape, durează 14 zile, implică un capital minim 0,8% din venitul mediu brut anual pe locuitor și costă 3% din venitul anual mediu brut pe locuitor. Raportul nu ia însă în calcul faptul că în februarie 2011 Guvernul a legiferat un sistem de ajutor de până la 10.000 de euro acordat la debutul în afaceri, pentru tinerii întreprinzători.
  • Comerțul internațional. Acest criteriu este al doilea în privința căderii în cșasament față de anul trecut, România ocupând locul 72 în lume, față de 49, la anul trecut. Banca Mondială arată că exportul necesită în medie 5 documente, durează 12 zile şi costă 1.485 dolari pe container, iar pentru import, o firmă are nevoie de 6 documente, 13 zile şi 1.495 dolari pe container.
  • Plata taxelor. În privința pușurinței cu care se plătesc taxele, România coboară de pe locul 154 pe 151. La acest capitol raportul Băncii Mondiale constată un grad mare de birocratizare: firmele din România trebuie să facă în medie 113 plăţi pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, şi transferă statului 44,4% din profit. BM găsește, însă, și elemente pozitive: introducerea sistemului electronic de plăţi şi a sistemului unificat de declarare a contribuţiilor la fondul asigurărilor sociale, „abolirea” taxei minime anuale impuse firmelor şi scurtarea procedurilor de insolvenţă sunt trecute ca fatori pozitivi pentru mediul de afaceri din România.
  • Accesul la electricitate. Un criteriu luat în calul de Banca Mondială privind ușurința cu care se fac afaceri este accesul firmelor la rețeaua de electricitate, România clasându-se pe locul 165 în  lume, cu un loc în coborâre. Racordarea la curent electric la sediul unei noi firme presupune şapte paşi, durează 223 de zile şi costă 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului Doing Business.
  • Obținerea autorizației de construcție. La acest criteriu, România coboară un loc față de anul trecut și ajunge pe 123 în lume. Obţinerea unui permis de construcţie presupune 16 etape, 287 de zile şi costă 73% din venitul mediu pe locuitor.
  • Înregistrarea proprietăţilor. România coboară 6 locuri și ajunge pe 70 în lume la ușurința cu care se înregistrează o prioprietate. Acest proces necesită opt proceduri, durează în medie 26 de zile şi costă 1,2% din valoarea proprietăţii.
  • Protejarea investitorilor. România coboară de pe locul 44 pe 46 la acest capitol.  Banca Mondială apreciază un nivel ridicat aș transparenţei de care se bucură acţionarii firmelor, însă deficiențe prezintă gradul în care sunt traşi la răspundere administratorii şi uşurinţa cu care acţionarii pot intenta procese în justiţie.
  • Aplicarea contractelor. La acest capitol România coboară de pe locul 54 pe 56 în  lume. Potrivit raportului, în România, o firmă trebuie să treacă prin 31 de proceduri, să piardă 512 zile şi să cheltuiască 28,9% din valoarea creanţei pe care încearcă să o recupereze.
  • Reglementarea insolvenței. La acest criteriu, România beneficiază de o ameliorare substanțială și urcă în clasament 12 poziții, până pe 97. Rezolvarea unei insolvențe durează trei ani şi patru luni, costă 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 28,6%.
  • Accesul la credite. Deși antreprenorii din România, dar și președintele Traian Băsescu și premierul Emil Boc au reclamat greutatea cu care băncile acordă credite către firme, în raportul Băncii Mondiale România staționează pe locul 8 în lume la capitolul accesului la împrumuturi. Pentru stimularea creditării firmelor, Guvernul a operaționalizat abia în septembrie 2011 Cardul Kogălniceanu, care prevede garanții de stat la împrumuturile firmelor și subvenții parțiale la dobânzi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: