Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri că România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib, consideră că acţiunea SUA de astăzi este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice şi subliniază că ţara noastră este solidară cu aliaţii şi partenerii săi.
Potrivit unui comunicat al MAE, România susţine în continuare identificarea şi implementarea unei soluţii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziţie politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comunicatului de la Geneva (2012).
Toți liderii europeni susțin acțiunea Statelor Unite.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au discutat vineri despre situaţia din Siria şi vor să continue eforturile în vederea tragerii la răspundere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru ”acte criminale”, relatează Reuters.
”Preşedintele Assad se face vinovat de această evoluţie”, subliniază Guvernul german într-un comunicat emis după convorbirea telefonică a celor doi lideri, vineri dimineaţa.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat vineri că folosirea de arme chimice în Siria „trebuie să primească un răspuns”, după ce președintele american Donald Trump a ordonat un raid asupra unei baze aeriene din Siria despre care Washingtonul susține că a fost folosită pentru astfel de atacuri, transmite Reuters.
Turcia consideră intervenția americană o evoluţie ”importantă şi semnificativă” şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă ”incapabil să mai dăuneze propriului popor”, relatează The Associated Press.
”Este imperativ ca regimul (preşedintelui sirian Bashar al-Assad) să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională”, a declarat vineri, într-o intervenţie televizată, în direct, vicepremierul Numan Kurtulmus.
La rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că loviturile americane din Siria ”ilustrează fermitatea necesară în fața atacurilor chimice barbare”. El a adăugat că UE „va coopera cu SUA pentru a pune capăt brutalității din Siria”, într-un scurt mesaj difuzat pe Twitter, citat de AFP.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat într-un comunicat că ”regimul sirian poartă întreaga responsabilitate” a raidului american, amintind că Alianța nord-atlantică ”a condamnat în mod constant continuarea folosirii armelor chimice de către Siria, prin încălcarea normelor și acordurilor internaționale”.
Ministrul italian de externe Paolo Gentiloni a apreciat că raidul american constituie un răspuns adecvat la agresiunea siriană și un mijloc de descurajare a folosirii de arme chimice de către președintele sirian Bashar Al-Assad și nu trebuie perceput ca o etapă a unui proces de escaladare militară.