5 ianuarie, 2022

NASA a reuşit desfăşurarea şi întinderea panourilor Telescopului Spaţial James Webb (JBST), lansat pe 25 decembrie, scrie News.ro.

Toate cele cinci panouri, de dimensiunea unui teren de tenis, au fost fixate marţi, după o zi şi jumătate, aproximativ jumătate din timpul alocat initial de NASA.

JWST, cu o greutate de 7 tone, este atât de mare încât a fost nevoie ca scutul său solar şi principala oglindă să fie împăturite pentru lansare. Scutul are o suprafaţă de 21 metri x 14 metri. Oglinzile urmează să fie eliberate weekendul acesta.


Telescopul Spaţial James Webb a fost lansat la bordul rachetei Ariane 5, din portul spaţial european Kourou aflat în Guyana Franceză.

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană. Echipele au lucrat la acest proiect mai mult de două decenii.

El este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice și este de 100 de ori mai puternic decât Hubble.


Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă. JWST se va afla la 1,5 milioane de kilometri faţă de Pământ și mai are de străbătut mai mult de jumătate din distanţă până la destinaţia sa.

.

„Mii de ingineri şi sute de oameni de ştiinţă au lucrat pentru a face JWST realitate, împreună cu 300 de universităţi, organizaţii şi companii din 29 de state ale SUA şi 14 ţări”, a explicat NASA.

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: