18 iulie, 2013

ASTRA Asigurări a câștigat pentru al șaptelea an consecutiv contractul de asigurare a avioanelor TAROM, după ce în luna aprilie premierul Victor Ponta s-a plâns că firma de asigurări blocase procedura de achiziții de la compania națională aeriană prin contestații.

ASTRA a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că a obținut contractul cu TAROM în urma unei licitații care vizează o serie de servicii:

  • asigurare CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a franșizei CASCO deductibila la aeronave si motoare de schimb)
  • asigurare de răspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti pentru perioada 1 septembrie 2013 – 30 august 2014.

Astă-primăvară, Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, legislația achizițiilor publice numai pentru TAROM, astfel încât compania să poată achiziționa serviciile de asigurare fără să fie nevoită să parcurgă legislația în vigoare, ca autoritate contractantă.


Premierul Victor Ponta se plângea, în 15 aprilie, că ASTRA asigurări bloca procedura de achiziție de la TAROM, prin contestații la Consiliul Național pentru Soluționarea Constestațiilor.

”Mâine adoptăm, în şedinţa de Guvern, o ordonanţă de urgenţă – am ajuns să dau ordonanţă de urgenţă ca să scot TAROM de la procedura prevăzută de OG 34 – ştiţi de ce? Pentru că TAROM, aşa cum face în fiecare an, trebuie să-şi asigure aeronavele, ca să poată să zboare cu ele. Şi au făcut procedura, au vrut să semneze contractul cu o firmă, nu ştiu care, după care o altă firmă, evident ASTRA, a domnului Adamescu, sau cum îl cheamă, s-a dus la şmecherii de la CNSC, care au spus: <<nu, domnule, se suspendă până nu câştigă ASTRA>>. Şi ne trezim săptămâna viitoare, că aeronavele TAROM trebuie să stea la sol şi nu mai zboară. Şi eu, atunci, vin printr-o ordonanţă de urgenţă – pentru că afacerile celor de la CNSC nu pot fi tulburate de nimeni, că sare Bruxelles-ul şi HotNews, şi trebuie să dau ordonanţă de urgenţă”, reclama Ponta, într-un interviu la postul B1TV.

Ordonanța pentru facilitatea achizițiilor de la TAROM a fost decisă din cauza faptului că, în decembrie 2012, Guvernul Ponta I emisese o altă ordonanță prin care includea și companiile de stat cu caracter comercial – așa cum este TAROM – între entitățile obligate să facă achiziții publice ca autorități contractante, după rigorile și procedurile ordonanței simple 34/2006.

Ulterior, Parlamentul a modificat ordonanța de urgență emisă de Guvernul Ponta II pentru facilitatea achizițiilor TAROM, extinzând această excepție la toate companiile de stat cu caracter comercial.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: