19 iunie, 2022

Asociația Pro Infrastructură, cea mai importantă organizație nonguvernamentală din țară pe domeniul infrastructurii de transport și singura care monitorizează toate proiectele majore, nu a fost selectată pentru Comitetul de monitorizare a PNRR.

Mai multe alte organizații și asociații cunoscute pentru activitatea lor nu au fost selectate, printre care Asociația Energia Inteligentă (AEI), Asociația Dăruiește Viața, Asociația Fermierilor Români, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Asociația Română a Băncilor și multe altele, potrivit listei publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Niciunul din cei 15 membri aleși nu este specializat pe infrastructura de transport, domeniu cu investiții de 7,5 miliarde euro în PNRR.
Asociația Pro Infrastructură este recunoscută de mass-media românească și chiar internațională și este membră în Comitetul de Monitorizare POIM și membru cu drept de vot în Sub-Comitetul Sectorial Transport al CM POIM, potrivit unui anunț al asociației.


Asociația Pro Infrastructură reclamă și „felul în care am fost respinși: pe furiș. Am primit vineri, 17.06.2022 ora 15:49, la 7 zile după expirarea termenului de depunere a contestațiilor, un email sec în care ni se spune că s-a terminat perioada contestațiilor și ONG-urile sunt selectate, fără a fi înștiințați în 7 iunie că evaluarea candidaturilor a fost finalizată și avem termen 3 zile să facem contestație”, spune Pro Infrastructura.

Comitetul de Monitorizare a PNRR este un organism interinstituțional, cu rol consultativ, de informare și dezbatere fără personalitate juridică.

Multe proiecte PNRR pentru transporturi nu au nici licitații

Asociația atrage atenția că „implementarea PNRR pe transporturi nu este deloc roz! Din cele 7,5 miliarde euro alocate, sub 10% au contracte de execuție semnate, iar multe proiecte cheie nici măcar nu au licitații lansate! Monitorizarea și presiunea noastră ar fi fost esențială și ar fi servit interesului public”.

Comitetul este condus de un președinte, reprezentat de ministrul investițiilor și proiectelor europene și are în componență un număr impar de membri, reprezentanți ai:

  • organizațiilor neguvernamentale, selectate prin apel de candidaturi de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în baza gradului de reprezentativitate al acestora;
  • sindicatelor;
  • patronatelor;
  • structurilor asociative ale administraţiei publice locale, respectiv: Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România și Asociaţia Comunelor din România;
  • alte forme asociative de interes general, constituite potrivit legii.

MIPE spune că „procesul de evaluare și selecție a candidaturilor s-a desfășurat pe baza criteriilor anunțate anterior, cu luarea în considerare a specificului Planului Național de Redresarea și Reziliență PNRR  și în conformitate cu cei șase piloni ai planului și anume: tranziție verde, transformare digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineret, cum ar fi educația și competențele”.

(Descarcă AICI Lista organizațiilor neguvernamentale selectate și neselctate pentru Comitetul de monitorizare PNRR)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: