8 ianuarie, 2017

justitieAsociaţia Magistraţilor din România (AMR) a transmis un comunicat prin care se delimitează de orice act, gest, faptă care ar fi de natură să contureze ideea posibilităţii de „a fabrica” dosare penale și demontează câteva dintre acuzațiile de interferență apoliticului sau serviciilor în procese penale.

Reacția vine în urma înregistrărilor difuzate de România TV după dispariția lui Sebastian Ghiță.

„AMR subliniază (…) că se delimitează, în mod ferm, de orice act, gest, faptă care ar fi de natură să contureze, fie şi numai aparent, ideea posibilităţii de «a fabrica» dosare penale.


Gravitatea afirmaţiilor – care au escaladat după prezentarea, de către mass-media, a unor înregistrări ce ar putea induce ideea «fabricării» de dosare penale pentru «indezirabili», cu concursul unor persoane din interiorul sistemului judiciar, aflate în legături profesionale neprincipiale cu reprezentanţi ai serviciilor secrete – este cu atât mai evidentă cu cât se tinde la concluzia că, pe această cale, s-ar fi ajuns la condamnări penale şi, deci, la lipsirea de libertate a unor oameni, cu toate consecinţele dezastruoase care decurg din astfel de situaţii”, se arată în comunicatul AMR.

Asociația precizează că nu poate formula afirmaţii argumentate pentru că există deja un dosar în instrumentare.

Comunicatul face însă referire la o acuzație de imixtiune apărută într-o înregistrare și care nu poate fi adevărată.

Este vorba despre presupusele încălcări ale programului informatic de repartizare aleatorie a cauzelor pentru ca anumite dosare să ajungă la anumiți judecători, afirmație ce apare și în înregistrarea cu Traian Băsescu difuzată de România TV:


Traian BăsescuSă-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea “mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan”.

Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.“

AMR explică în comunicat că aceste afirmații  „conţin şi inadvertenţe, dat fiind că, atât potrivit vechiului, cât şi noului Regulament, repartizarea aleatorie a unui dosar nu poate fi făcută decât o dată (excepţiile fiind chiar excepţii, limitativ prevăzute), pentru schimbarea componenţei completului sau pentru soarta dosarelor la desfiinţarea completului existând reguli clare”.

Verificarea se poate face cu un informatician, cu evidenţele instanţei, cu actele din dosar şi cu Regulamentul, mai spune AMR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: