James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a declarat marți, într-o întâlnire cu jurnaliști români, că administrația americană ”constată o interferență străină în alegerile din România”. El a evitat să spună dacă guvernul SUA are dovezi în acest sens, dar a declarat că Washingtonul are ”mare încredere în ceea ce a spus guvernul român” și a amintit ca argumente folosirea unui ”model atribuit Rusiei” în cazuri de manipulare a rețelelor sociale, precum și rapoartele românești privind intruziuni rusești în instituțiile publice.
Declarațiile privind ingerințele în alegerile prezidențiale din România, citate de G4media:
Reporter: Care este poziția guvernului american în legătură cu acuzațiile de amestec al Rusiei în alegerile din România?
James O’Brien: Guvernul Statelor Unite susține democrația. Vrem ca poporul român să facă alegerea pe care o consideră potrivită pentru el. Și constatăm o interferență străină în alegeri, atât un model care a fost atribuit Rusiei în alte cazuri de manipulare a rețelelor sociale și a altor manipulări, cât și foarte clar, conform rapoartelor românești, intruziuni rusești în instituțiile publice. Și acest lucru este îngrijorător, deoarece face mai dificil pentru poporul român să ia deciziile pe care are dreptul suveran să le ia. Vrem ca românii să decidă pentru România fără aceste interferențe străine.
Reporter: Guvernul SUA are informații care indică Rusia?
James O’Brien: Avem mare încredere în ceea ce a spus guvernul român.
Reporter: Autoritățile române v-au cerut ajutorul pentru a depista ingerințele rusești sau banii implicați?
James O’Brien: Am avut o declarație oficială: sprijinim investigația pe cât putem. Dar, repet, este o investigație românească. Scopul aici este ca românii să ia propria decizie suverană. Și, ca întotdeauna, aș întreba, dacă aș fi român, cine plătește pentru ce? Cine crede că va beneficia de un anumit rezultat. Și asta ar ajuta foarte mult în a determina cine poate fi de încredere și cine nu. Și o mare parte din asta depinde de jurnalismul de investigație curajos, pentru că de acolo vin multe dintre povești. Nu e vorba de serviciile secrete.
Despre o eventuală pace între Ucraina și Rusia
Reporter: Vă așteptați ca negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia să înceapă în acest an?
James O’Brien: Toate războaiele se termină cu o negociere. Se va întâmpla în acest an? Trebuie să îl întrebați pe președintele Putin dacă este pregătit. Cred că am văzut indicii că președintele Trump este interesat să aibă negocieri. Președintele Zelensky a spus că ar saluta discuțiile către o încetare a focului dacă este justă și durabilă. Și doar președintele Putin pare hotărât să lupte. Dar el pierde mii de oameni pe zi. El cheltuiește toate rezervele pe care Rusia le-a acumulat timp de 30 de ani. Și acum depinde de Iran, de Coreea de Nord și de China pentru a-și continua războiul. Se pare că vrea să continue. Așadar, atunci când va decide că a sosit momentul, acest lucru va depinde de el. Ceea ce poate face Occidentul este să se asigure că el înțelege consecințele.
Rusia are o economie de război. Și nu va face parte din evoluțiile care ne vor face pe toți mai bogați în viitor: biotehnologia, progresele medicale, tranziția energetică. Oamenii din Rusia care au lucrat în aceste industrii au părăsit țara. Deci Rusia este acum o economie a trecutului și la un moment dat va deveni dificil de susținut ceea ce președintele Putin încearcă să facă acum.
Despre relația României cu SUA, în perspectiva administrației Donald Trump
Reporter: Care va fi impactul noii administrații asupra relației bilaterale româno-americane?
James O’Brien: Cred că România a fost un partener și un aliat atât de bun încât se află într-o poziție foarte bună cu noua administrație. Atât Republicanii, cât și Democrații văd România ca pe un aliat solid – angajamentele pe care România și le-a luat de a se dezvolta în Marea Neagră pentru a sprijini lupta împotriva agresiunii ruse și angajamentul României pentru o relație economică puternică între SUA și România. Cred că toate aceste lucruri sugerează că relația va rămâne foarte puternică în viitor.
Despre relația Republicii Moldova cu administrația Donald Trump
Reporter: Ați fost și în Republica Moldova, care se confruntă cu o criză energetică foarte gravă, în special în Transnistria. De asemenea, au alegeri în acest an. Cum vedeți viitorul Moldovei cu noua administrație americană?
James O’Brien: Poporul moldovean a făcut o serie de alegeri curajoase pentru libertate și o cale spre Occident. Acest lucru a început cu adevărat să prindă rădăcini și să înflorească sub prima administrație Trump. Deci, cred că avem o indicație a modului în care această administrație ar vedea acest lucru.
Este extrem de important ca România să își continue sprijinul pentru integrarea regională a economiilor din această zonă, deoarece acest lucru va crea oportunități reale pentru întreprinderile românești și moldovenești de a lucra împreună într-un mod eficient. O parte din ceea ce am făcut ieri a fost să vedem cum SUA, România și Moldova pot lucra împreună pentru a oferi oportunități tuturor oamenilor din regiune să facă acest lucru cu Ucraina, deoarece este o relație economică naturală. Este un lucru pe care republicanii, democrații, toți decidenții din SUA l-ar vedea ca pe o evoluție binevenită.
James O’Brien, la Chișinău: Dezvoltarea infrastructurii de transport din România, Republica Moldova și Ucraina, oportunitate de dezvoltare economică a regiunii
Oficialul american a vizitat și Chișinăul, unde a declarat, printre altele, că dezvoltarea infrastructurii de transport din România, Republica Moldova și Ucraina va crea o nouă oportunitate de dezvoltare economică a celor trei state.
Oficialul american a participat la reuniunea ministerială QUINT Meeting, desfășurată la Chișinău.
„Noi știm ca atunci când investești într-o astfel de infrastructură se găsesc oportunități de business, așa că acesta este doar un început al unui întreg proces de interconectare a acestor trei țări, dar, de asemenea, conectându-le către drumuri și autostrăzi din întreaga Europa și de pe tot globul, ceea ce va crea o noua etapă de oportunități economice. Astăzi am căzut de acord asupra unui plan de lucru să păstrăm activa noua infrastructură, să extindem capacitatea și sunt oferte concrete din Uniunea Europeană și din SUA să ajute la construirea acestei capacități, în forme care să creeze oportunități economice pentru cetățenii din Ucraina, Moldova și România”, a afirmat O’Brien, citat de Agerpres.
El a mai explicat că atacurile Rusiei asupra Ucrainei au avut ca scop să „devasteze economia regiunii”.
Întâlnirea cu premierul României, descrisă de Marcel Ciolacu în 3 rânduri postate pe X
Oficialul american s-a întâlnit la București și cu premierul Ciolacu și cu ministrul de Externe, Emil Hurezeanu.
Premierul a postat ulterior, pe rețeaua X, un scurt mesaj despre această întrevedere: „Încântat să-l cunosc pe secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia, James O’Brien, și să discutăm despre progresele substanțiale realizate în aprofundarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA în domeniile securității, economiei și Visa Waiver”.
La întâlnirea de la Palatul Victoria a participat și fostul ministru de Externe Luminița Odobescu, care tocmai și-a început activitatea în noua sa funcție, cea de consilier de stat în Cancelaria premierului.
Numirea sa a fost publicată marți în Monitorul Oficial.
****