7 septembrie, 2020

Preţul RCA nu ar trebui să urce cu mai mult de 1-2%, în condiţiile în care cifrele oficiale, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că dauna medie a crescut cu doar 1% în 2020, contrar informaţiilor apărute în mass-media, care preconizează o creştere de 4%, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Reprezentanţii confederaţiei susţin că știrile false potrivit cărora prețurile ar putea crește chiar și de patru ori ”face parte din campania derulată de firmele de asigurări, dar se poate demonstra, cu cifre, statistici şi documente, că realitatea este cu totul alta.”

„Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, preţul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiaşi asiguratori ne-au demonstrat, în perioada 2014 – 2016, că lăcomia unora nu are limite”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Asiguratori vs. service-uri


Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a propus, în urma unor sesizări venite din partea Comisiei Europene, eliminarea plafonului de 25% din prețul final al poliței care poate fi reprezentat de cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări. Acest lucru a generat speculații cu privire la eventuale majorări ale primelor RCA.

În plus, modificările propuse de Finanțe ar schimba modul în care se fac polițele RCA pentru asigurații cu risc ridicat. Se are în vedere eliminarea obligației Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) de ofertare a primei de asigurare în cazul acestora. Acest lucru ar permite companiilor de asigurare să utilizeze criterii de risc sau indici de încărcare, un coeficient de corecție și alte instrumente pentru ajustarea tarifelor de primă.

Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la o creștere a prețurilor.

Tarifele de referință la polițele RCA încep de la 698 de lei și trec de 2.800 de lei, în funcție de vârsta șoferului și motorul autoturismului.

Dauna medie s-a dublat în ultimii 3 ani


De cealaltă parte, asiguratorii acuză service-urile că au majorat nejustificat de mult prețurile. Prețul mediu pentru o oră de manoperă a ajuns la 150 de lei anul acesta, potrivit datelor din piață. În același timp, valoarea daunei medie a crescut cu 7% în 2019, ajungând la 8.396 de lei, potrivit datelor ASF.

Consiliul Concurenței a demarat o investigație cu privire la tarifele percepute de service-urile auto.

Bogdan Chirițoiu, președintele instituției, consideră că dacă este eliminată obligativitatea tarifului maximal la RCA și rămâne doar un tarif de referință ”recomandarea mea este să facem la fel și la service-urile auto și acolo să avem un tarif de referință”.

În Senat există la ora actuală un proiect de lege care prevede instituirea unor tarife publice, orientative, de referință pentru costurile reparațiilor.

Service-urile auto acuză asiguratorii de întârzieri semnificative la plata asigurărilor. În primele șase luni, jumătatea din valoarea daunelor nu s-ar fi plătit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: