25 ianuarie, 2016

asfAutoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a decis aplicarea unor măsuri de rezoluție în cazul societății Carpatica Asig, susceptibilă de a intra într-o stare de dificultate majoră ce ar putea avea efecte asupra stabilității financiare a pieței asigurărilor, se arată într-un comunicat transmis luni de ASF. Autoritatea va întocmi în termen de șase luni un plan de rezoluție, compania întrând totodată în supervizarea unui administrator temporar – Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

”Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul ASF a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public”, se arată în comunicatul ASF.

Obiectivele unor măsuri de rezoluție sunt, potrivit legii, protejarea creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie, protejarea fondurilor publice prin reducerea la minimum a dependenţei de sprijin financiar public, evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, în special prin prevenirea contagiunii și asigurarea continuităţii funcţiilor critice.


Rezoluția este un regim juridic alcătuit dintr-un set de instrumente, la dispoziţia ASF, necesare pentru a interveni cu promptitudine, într-un stadiu incipient, în activitatea unui asigurător neviabil sau în curs de a intra în dificultate, astfel încât să se asigure continuitatea funcţiilor financiare şi economice critice ale acestuia, reducând în acelaşi timp la minimum impactul situaţiei de dificultate a asigurătorului asupra economiei şi a sistemului financiar.

Într-un interval de cel mult 6 luni, ASF va întocmi planul de rezoluţie şi se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale Carpatica Asig, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie.

În sarcina Consiliului de Administrație al societății Carpatica Asig S.A. a fost stabilită obligaţia de implementare a măsurii privind atragerea unui investitor strategic și încheierea tranzacției. De asemenea, în sarcina companiei mai revine restabilirea nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificarea profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată. Același lucru este valabil și pentru nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) .

ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la data de 31 decembrie 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.


Conducerea societății va avea obligația să se consulte cu administratorul temporar și să obțină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acțiuni ce privesc activele societății.

La finele anului trecut, Carpatica Asig a anunțat semnarea unui ”memorandum de înțelegere cu clauză de exclusivitate cu un investitor european”.

”Cu o vastă experiență în domeniul asigurărilor, investitorul este interesat de dezvoltarea și consolidarea pe termen lung a companiei”, se arată în comunicatul transmis de companie. Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, s-a arătat reticent cu privire la seriozitatea investitorului invocat de companie și a precizat că societatea nu a îndeplinit termenele intermediare impuse de ASF. Carpatica Asig se află în proces de redresare financiară din aprilie 2014. Planul de redresare a expirat la finele anului trecut.

Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996, cu capital integral privat și este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu – 92,42%, Transcar Sibiu – 6,97%, Corneliu Tănase – 0,08% și Aurel Albu – 0,53%. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel naţional peste 60 de unităţi, colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari şi practică doar asigurări generale (non-viaţă).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: