Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Hunedoara, deţinut de grupul internațional ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, își va întrerupe de vineri activitatea, din cauza prețurilor foarte mari la energie. Activitatea ar urma să fie reluată la 1 aprilie, iar până atunci angajații vor primi 75% din salariu.
„Având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă societatea cauzate de prețurile foarte mari la energie electrică și necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor și adaptarea Societății la dificultățile economice, inclusiv prin reducerea de costuri, precum și ca măsură de protecție a salariaților, Consiliul de Administrație al ArcelorMittal Hunedoara SA a hotărât întreruperea temporară a activității societății pentru perioada 14.02.2025-31.03.2025 și plata cu 75% din salariul de bază a salariaților afectați de această măsură”, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori București.
Decizia de întrerupere a activității vine după ce în decembrie 2024 ArcelorMittal Hunedoara anunța că își reduce activitatea pe final de an (până la 31 decembrie 2024) din lipsa comenzilor. ArcelorMittal Hunedoara a mai luat măsuri similare și în alți ani.
Pierderi mari din exploatare în ultimii ani pentru ArcelorMittal Hunedoara
Combinatul ArcelorMittal Hunedoara cu aproape 600 de angajați a realizat o pierdere netă de 80 de milioane de euro în primele nouă luni ale lui 2024, o dublare față de pierderea netă din perioada similară din 2023.
Compania a raportat la 9 luni 2024 o cifră de afaceri de 419 milioane de lei, iar pierderea este pusă pe seama creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care au afectat costurile de producție. Comparativ, în primele 9 luni din 2023 compania făcea afaceri de 486 milioane de lei, iar pe tot 2021 afacerile s-au ridicat la 660 milioane de lei.
Grupul ArcelorMittal este controlat de o familie indiană și are mai multe unități de producție de oțel în România.
Și Azomureș a oprit anul trecut producția din cauza prețului prea mare al gazelor naturale în raport cu prețul de comercializare a îngrășămintelor. Compania are o capacitate de producție de 2.100 de tone de îngrășăminte pe zi.
(Citește și: Ajutorul de stat pentru Azomureș, pe lista subiectelor pe care Marcel Boloș le va discuta peste 2 săptămâni la Bruxelles)
***