13 aprilie, 2024

În România sunt aproximativ două milioane de români fără asigurare de sănătate, iar anul trecut au fost acordate peste 700.000 de consultaţii pentru pacienţii neasiguraţi, a declarat ministrul Alexandru Rafila, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.

În cazul în care o persoană fără asigurare medicală necesită o intervenţie medicală, fie se prezintă la unitatea de primiri urgenţe, fie merge la medicul de familie, explică ministrul Sănătăţii.

”O persoană fără asigurare medicală nu beneficiază de concediu medical. Noi am introdus, printr-o ordonanţă din anul 2022, posibilitatea ca persoanele fără asigurare să beneficieze de un pachet minim de servicii medicale, servicii care se desfăşoară la nivelul medicului de familie, adică un consult.


Dar această persoană nu beneficiază nici de trimitere, nici de reţetă compensată, deci ei trebuie să suporte aceste costuri. Sigur, dacă ai o boală care necesită o intervenţie medicală, atunci ai ori unitatea de primiri urgenţe, ori medicul de familie. Sistemul funcţionează de la 1 Ianuarie 2023. Aş vrea să-mi cer scuze faţă de colega mea, doamna preşedintă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care cred că a făcut o mică confuzie: nu intră în vigoare de la 1 iulie 2024, funcţionează deja de la ianuarie 2023. Iar finanţarea vine de la Ministerul Sănătăţii prin transfer către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În cursul anului trecut, au fost făcute peste 700.000 de consultaţii pentru pacienţii neasiguraţi”, a spus Alexandru Rafila. 

Întrebat dacă, în prezent, sunt 700.000 de români neasiguraţi, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Sunt vreo două milioane. E o cifră mare, asta e realitatea”.

Despre medicii de la stat şi sistemul privat: Nu e tolerabil să trimiţi pacienţii la privat/ Dacă te duci să dai consultaţii în clinică privată la ora 12.00, este o problemă

Ministrul Alexandru Rafila nu este de acord cu introducerea interdicției ca medicii din spitalele publice să profeseze și în cele private, deși consideră intolerabile mai multe situații foarte răspândite.


”Interdicţiile nu sunt bune. Nu cred că interdicţia este soluţia, ci alternativa. Sunt mai multe alternative. În primul rând, atunci când lucrezi într-un spital public ai un program de lucru. Primul lucru pe care trebuie să-l facă un manager este să verifice că toată lumea are programul complet. Programul de lucru pentru care tu eşti plătit este de 7 ore, inclusiv o gardă. De șase ore, să spunem. Deci tu trebuie să fii de la ora 8.00 la 14.00 prezent. Dacă tu te duci să dai consultaţii într-o clinică privată la ora 12.00, e o problemă. Managerii trebuie să vegheze ca personalul să stea la spital conform programului. După, fiecare face ce crede el: lucrează într-o clinică privată sau, ceea ce se practică în multe ţări din Europa, în spitalul public poţi să oferi consultaţie privată, după amiază, pe timpul tău. E o formă de transparentizare”, a mai spus Alexandru Rafila la Prima TV. 

(Citiți și: ”OUG: și Românii fără asigurare medicală pot beneficia de servicii medicale de bază”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: