23 iunie, 2014

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va recunoaşte din 1 iulie în facturile la electricitate costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica aferente taxei pe construcţiile speciale, a declarat luni Marian Cernat (foto), director în ANRE.

Potrivit lui Marian Cernat, vor fi luate în calcul costurile suportate de cei doi producători de energie cu prima tranşă din taxa pe stâlp.

„Încă nu se ştie impactul în factura finală”, a afirmat directorul ANRE într-o conferinţă pe teme energetice.

Cât recuperează Hidroelectrica prin facturi


Remus Borza, administratorul Hidroelectrica, a declarat luni pentru cursdeguvernare.ro că ANRE va permite companiei să introducă în facturi numai cota-parte a “taxei pe stâlp” aferentă cantităţilor livrate pe piaţa reglementată.

“Hidroelectrica a plătit deja prima tranşă a acestui impozit. Noi vom putea recupera în final, conform principiilor comunicate de ANRE şi calculelor interne, 30% din taxele plătite”, a declarat Remus Borza.

Potrivit datelor Hidroelectrica, compania trebuie să plătească în acest an 150 milioane de lei impozit pe construcţiile speciale.

Conform afirmaţiilor lui Remus Borza, compania va recupera prin intermediul facturilor 45 milioane de lei, restul de 105 milioane urmând să fie scăzut la calculul profitului pe 2014.


În octombrie 2013, compania Hidroelectrica anunţa că a înregistrat un profit brut de 681 milioane lei în primele nouă luni, la o cifră de afaceri de 2,28 miliarde lei. Hidroelectrica estima că va încheia anul 2013 cu un “profit record”, care va permite recapitalizarea companiei după pierderile înregistrate în 2012.

Date financiare Nuclearelectrica

Costurile Nuclearelectrica cu taxa pe construcţii speciale sunt evaluate de directorul Daniela Lulache la aproximativ 100 de milioane de lei.

În februarie 2014, Nuclearelectrica, care operează centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, a anunţat că a încheiat anul 2013 cu un profit net preliminat de 456,7 milioane de lei (103 mil. euro), de 13 ori mai mare decât în 2012.

Nuclearelectrica nu a oferit, până la ora publicării materialului, estimările legate de suma care va putea fi recuperată prin facturi.

Teoretic, principiul comunicat de Hidroelectrica ar trebui aplicat şi Nuclearelectrica, companie care livrează pe piaţa reglementată 35,5% din producţia realizată la Cernavodă. Asta înseamnă că Nuclearelectrica ar putea recupera de la consumatori 35,5 milioane lei.

ANRE, calcule complicate

Faptul că, începând cu 1 iulie, ANRE recunoaşte în facturi costurile aferente taxei pe construcţii speciale înseamnă că aceste facturi vor fi mai mari.

Cu cât? Deocamdată ANRE  nu ştie, explică directorul Marian Cernat.

  • Pe de-o parte, conform Calendarului de liberalizare a preţurilor, de la 1 iulie, 30% din consum trebuie să provină de pe piaţa liberalizată, fapt care va genera oricum o creştere a sumelor de plată.
  • Pe de altă parte, urmare a anchetei DNA declanşate împotriva vicepreşedintelui Sorin Dumbrăveanu, ANRE ar trebui să decidă o scădere a facturilor, care să compenseze facturile umflate din perioada 2012-2013, când românii au plătit în factura de energie electrică o cotă dublă de certificate verzi.

Ministerul Finanţelor despre impactul taxei

Pe 12 iunie, întrebată dacă noile taxe vor reduce profitul companiilor sau dacă vor fi suportate în final de consumatori, ministrul Ioana Petrescu declara: “Deocamdată nu avem date să arate că populaţia va suporta aceste taxe, procentul de transferare în preţ poate să fie oriunde între zero şi sută la sută”.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Prima tranşă din taxă a fost plătită până la 26 mai, iar a doua are ca termen data de 25 septembrie.

La data impunerii noii taxe, Guvernul estima că încasările din taxa pe stâlp vor totaliza, în 2014, 1,5 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: