27 ianuarie, 2021

Cancelarul german Angela Merkel respinge propunerile ca Europa să aleagă între Statele Unite și China, arătându-se astfel mai degrabă în acord cu ideile despre multilateralism ale președintelui chinez Xi Jinping, potrivit discursului ținut miercuri, în cadrul Forumului Economic de la Davos, ținut în format online.

În timp ce Administrația Biden caută să formeze o coaliție în fața Chinei, cancelarul german s-a arătat îngrijorată de perspectiva formării unor tabere, potrivit Politico.

„Mi-aș dori foarte mult să evităm formarea de blocuri. (…) Nu cred că s-ar face dreptate multor societăți dacă ar fi să spunem că aici sunt Statele Unite, iar acolo este China și că ne grupăm într-o parte sau alta. Nu este modul în care înțeleg eu că se cuvine să stea lucrurile”, a declarat Angela Merkel.


Cu o zi înainte, președintele Chinei, Xi Jinping, a pledat pentru o arhitectură globală bazată pe multilateralism, susținând că, fără o lume deschisă fără reguli discriminatorii, este posibil un nou război rece.

(Citiți și: „Davos: Președintele chinez Xi Jinping cere deschiderea economiilor și invocă amenințarea unui nou război rece”)

„Președintele chinez a vorbit ieri iar noi doi suntem de acord cu un lucru. Vedem nevoia pentru multilateralism”, a spus Angela Merkel.

Cancelarul german a criticat însă, implicit, implicarea statului chinez în economie

„Există, însă, un subiect asupra căruia nu suntem neapărat de acord. Probabil că este o chestiune despre diferențele dintre sisteme sociale. Unde să înceapă intervențiile și unde să se termine? Când să iei o poziție pentru valori elementare?”, a continuat Angela Merkel.

Cancelarul german s-a declarat mulțumită de acordul de investiții dintre UE și China, apreciind faptul că acesta include prevederi privind reciprocitatea, transparența privind subvențiile chineze și un „acces mai predictibil la tehnologiile de ultimă generație” din China.


De asemenea, Angela Merkel a făcut apel la  Joe Biden (cu care a avut un dialog telefonic luni), să găsească terenul comun cu UE privind taxa digitală pentru marile companii tehnologice.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: