25 aprilie, 2016

infectii spitaleUnele dintre dezinfectantele furnizate de firma Hexi Pharma pentru spitale au o concentrație reală mult sub cea asumată prin contracte, potrivit unei anchete realizate de Gazeta Sporturilor. În ultimii 9 ani, compania a câștigat 796 de contracte cu spitale din 40 de județe, dar nicio instituție a statului nu a verificat vreodată concentrația dezinfectanților livrați, potrivit anchetei.

Potrivit documentelor obținute de Gazeta Sporturilor,  concentrația dezinfectanților vânduți de Hexi Pharma este de 3 până la 9 ori mai mică decât cea din contractele semnate după câștigarea licitațiilor.

Concentrația de substanță activă în Suprasept și Thor, două antiseptice folosite în mod obișnuit  în spitalele românești, este de 1,25% (în loc de 12%, cât figurează pe etichetă), respectiv de 5% (în loc de 15%).


Nici o instituție nu verifică însă conținutul dezinfectanților, conformitatea lor cu documentele de licitație, dar unele spitale au realizat că acestea sunt ineficiente. Nu s-a întâmplat nimic, în afara faptului că firma și-a retras uneori produsele.

Hexi Pharma nu este însă singura firmă care livrează astel de produse. O altă mare companie aflată pe piață și la care s-ar fi constatat produse neconforme este G&M 2000 SRL, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Ministerul nu are un laborator care să verifice dacă substanța este diluată, iar  Institutul de Sănătate Publică dezvoltă abia acum o metodologie și caută o investiție pentru astfel de analize, însă numai pentru apa din piscine.

După incendiul de la Club Colectiv, când subiectul infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești) s-a transformat într-o dezbatere aprinsă, cifra de afaceri a firmei Hexi Pharma a crescut.


România raportează la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) un procent de infecții intraspitalicești (nosocomiale) de 20 de ori mai mic decât media Uniunii.

Problema este una veche și nu ține nicidecum de o starea exemplară a spitalelor din România, ci de posibilitatea identificării bacteriilor și chiar de falsificarea intenționată a acesor date.

Cazul de la Club Colectiv a impus pe agenda autorităților rezolvarea acestei chestiuni, după ce opinia publică a reacționat puternic la informațiile apărute în mass-media pe acest subiect.

Marți, 25 aprilie, Ministerul Sănătății va lansa un program privind infecțiile nosocomiale, care va porni de la o imagine a situației din acest  moment:

  • deficit de personal specializat (medic microbiolog, medic epidemiolog, medic infecționist)
  • unele spitale nu au laboratoare
  • dotarea unor laboratoare nu permite peste tot o activitate eficientă de control a infecțiilor (în special diagnosticul etiologic al infecțiilor și identificarea colonizărilor cu germeni cu risc epidemiologic major) sau de monitorizare a terapiei antibiotice
  • există subraportare intenționată a infecțiilor
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: